Zelenskis: ja Ukraina varētu uzbrukt dziļi Krievijā, Kurskas iebrukums nebūtu nepieciešams

Prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien, 19.augustā, runā vēstniekiem sacīja, ka Ukrainas spēki “aizsardzības operācijā” Krievijas Kurskas reģionā ieņēmuši vairāk nekā 1 250 kvadrātkilometru un kontrolē 92 ciemus, un aicināja sabiedrotos atļaut izmantot Rietumu ieročus triecieniem valsts iekšienē, ziņo “Reuters“.

Divas nedēļas pēc Ukrainas iebrukuma Kurskas reģionā, Zelenskis sacīja, ka operācija, par kuru “neviens nezināja”, pierāda, ka Kremlim nav sarkano līniju, no kurām būtu jābaidās.

“Naivā, iluzorā koncepcija par tā dēvētajām sarkanajām līnijām attiecībā uz Krieviju, kas dominēja dažu partneru kara vērtējumā, šajās dienās ir sabrukusi kaut kur pie Sudžas,” viņš teica, runājot par pierobežas pilsētu, kuru pašlaik kontrolē Kijiva.

Viņš sacīja, ka sabiedroto noteikto ierobežojumu dēļ Ukraina nevar izmantot tās rīcībā esošos ieročus, lai uzbruktu Krievijas militārajiem mērķiem valsts iekšienē un, ja Rietumi būtu atļāvuši izmantot ieročus, “mums nevajadzētu fiziski iebrukt Kurskas reģionā”. Viņš aicināja sabiedrotos būt drosmīgākiem savos lēmumos par to, kā palīdzēt Kijivai karā.

“Pasaule redz, ka šajā karā viss ir atkarīgs tikai no drosmes – mūsu drosmes, mūsu partneru drosmes.

No drosmīgiem lēmumiem Ukrainas labā, no drosmes atbalstīt Ukrainu,” sacīja Zelenskis.

Neraugoties uz iebrukumu Krievijā, Ukrainas spēki atrodas aizsardzības pozīcijās citviet. Zelenskis piebilda, ka šādi ieroču ierobežojumi arī mazina Kijivas spēju atvairīt Krievijas uzbrukumus austrumos, stratēģiski svarīgo Pokrovskas un Toreckas rajonu apkaimēs.

Abu pilsētu tuvumā pēdējā laikā ir notikušas visintensīvākās kaujas, Krievijas karaspēkam nepārtraukti virzoties tālāk un pavirzoties pat desmit km attālumā no Pokrovskas priekšpilsētas.

Zelenskis uzsvēra, ka Ukrainas spēja apturēt Krievijas armijas virzīšanos uz priekšu ir atkarīga no tās partneru viena lēmuma, vienlaikus uzsverot, ka ir nepieciešamas laicīgas ieroču piegādes, kuras šobrīd “kavējas”, kas ir bijusi pastāvīga problēma 30 mēnešu ilgā konflikta laikā. 

Lasiet arī: Ukrainas spēki sagrauj pēdējo tiltu Kurskas apgabalā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas