Zelenskis Ukrainas uzbrukuma laikā: Krievijai jāizjūt kara sekas

Trīs dienas ilgajā Ukrainas pārrobežu uzbrukumā Krievijas Kurskas reģionam Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien, 8.augustā, sacīja, ka Maskavai ir “jāizjūt” sekas par tās iebrukumu Ukrainā, Krievijai ziņojot, ka otrdien vairāk nekā 1 000 Ukrainas karavīru ar tankiem un bruņumašīnām uzsāka vienu no lielākajiem uzbrukumiem Krievijas teritorijā kopš kara sākuma, ko prezidents Vladimirs Putins nosauca par “lielu provokāciju”, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (SAEA) uzrauga Kurskas atomelektrostaciju, Krievijas blogeriem ziņojot, ka Ukrainas spēki virzās uz objektu, kas atrodas aptuveni 60 km uz ziemeļaustrumiem no Sudžas, ar mērķi to kontrolēt.

“Krievija atnesa karu uz mūsu zemi, un tai vajadzētu izjust, ko tā ir nodarījusi,”

sacīja Zelenskis savā ceturtdienas vakara uzrunā, tieši nepieminot Ukrainas ofensīvu. “Ukraiņi zina, kā sasniegt savus mērķus. Un tā nebija mūsu izvēle, sasniegt kara mērķus,” viņš piebilda.

Ukrainas amatpersonas par ofensīvu lielākoties ir klusējušas. Precīzu situāciju uz vietas ir grūti noteikt, jo abas puses nav sniegušas konkrētu informāciju.

“Ikviens redz, ka Ukrainas armija zina, kā pārsteigt [un] sasniegt rezultātus,” agrāk ceturtdienā sacīja Ukrainas prezidents, tieši nenorādot uz uzbrukumu.

Krievijas Aizsardzības ministrija ceturtdien paziņoja, ka tās karaspēks “turpina iznīcināt” bruņotās Ukrainas vienības ar gaisa triecieniem, raķetēm un artilērijas uguni, uz reģionu nosūtot Krievijas rezerves spēkus.

Kara izpētes institūts paziņojis, ka Ukrainas bruņutehnika pirmajās divās iebrukuma dienās ir pavirzījusies uz priekšu Kurskas reģionā, ieņemot pozīcijas 10km dziļumā.

Tikmēr Krievijas militārās darbības tiek analizētas valstī, un tādi prominenti prokara “Telegram” kanāli kā “Rybar” kritizē augstākās rindas par brīdinājumu ignorēšanu, sakot, ka “divus mēnešus visa informācija tika nosūtīta nelietderīgajam štābam”, piebilstot, ka bija pietiekami daudz laika, lai “pieņemtu atbilstošu lēmumu”.

Kurskas gubernators Aleksejs Smirnovs ceturtdien video sarunā ar prezidentu Putinu ziņoja, ka evakuācija uz citiem Krievijas reģioniem turpinās, lai gan to kavējot Ukrainas apšaudes.

Vietējie līderi gan Krievijā, gan Ukrainā ir aicinājuši tuvējo reģionu iedzīvotājus evakuēties savas drošības labad.

Visu nakti uz piektdienu un piektdienas rītā Smirnova “Telegram” kontā tika publicēti ieraksti, kuros

Kurskas iedzīvotāji tika brīdināti par raķešu triecieniem, savukārt Krievijas Aizsardzības ministrija piektdien rītā apgalvoja, ka ir pārtvertas 75 raķetes.

Krievijas valsts ziņu aģentūras piektdienas agrā rītā ziņoja, ka ugunsgrēks izcēlies militārajā lidlaukā kaimiņpilsētā Lipeckā, lai gan tā cēlonis nebija skaidrs. Lipeckā uz īsu brīdi tikusi izsludināta sarkanā trauksme reģiona gubernatoram Igoram Artamonovam sakot, ka tika bojāts kāds enerģētikas objekts, izraisot elektroenerģijas padeves traucējumus.

Baltais nams paziņoja, ka tam nav bijis iepriekšēju ziņu par Ukrainas uzbrukumu Krievijas Kurskas reģionam, savukārt Pentagona preses pārstāve Sabrīna Singa (Sabrina Singh) apstiprināja, ka šis solis atbilst ASV politikai.

Singa paskaidroja, ka Ukraina “rīkojas, lai sevi aizsargātu”, un uzsvēra, ka šī operācija nav eskalējoša, jo “Ukraina dara to, kas tai jādara, lai gūtu panākumus kaujas laukā”.

Lasiet arī: Kurskas reģionā izsludināts ārkārtas stāvoklis, Ukrainai iebrūkot Krievijā

Lasiet arī: BNN pēta | Lietuvas prezidents bez cīņas ar valdošo partiju apstiprina Ministru kabinetu ar diviem jauniem ministriem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas