Zemestrīces Islandē kļūst vājākas, bet brīdinājums par vulkāna izvirdumu paliek spēkā

Kopš pusnakts Reikjanes pussalā Islandes dienvidrietumos notikušas vairāk nekā 500 zemestrīces, kas bija vājākas nekā pēdējās divās dienās. Taču zem pussalas joprojām ir aktīva 15 km gara magmas upe, kas apdraud evakuēto Grindavikas pilsētu, pirmdien, 13.novembrī, ziņo BBC.

Uz Grindavikas pilsētas ceļiem, kas atrodas tikai 15 km uz dienvidiem no Ķeblavikas starptautiskās lidostas, ir parādījušās plaisas.

 

Neraugoties uz ceļotāju bažām par iespējamiem traucējumiem, kas varētu būt līdzīgi 2010.gadā notikušajam Eijafjadlajegidla izvirdumam, lidojumi lidostā joprojām tiek veikti. Izvirdums 2010. gadā izraisīja nedēļu ilgu haosu Eiropas gaisa transporta nozarē, jo pelnu mākoņa dēļ tika atcelti vairāk nekā 50 000 lidojumu, taču pašlaik nav nekādu pazīmju par līdzīgu gaisa piesārņojumu.

Iedzīvotāji, kas bija spiesti pamest Grindaviku, pauda bažas, ka nemitīgo zemestrīču dēļ nekad vairs neatgriezīsies mājās. Kāds no iedzīvotājiem ziņu aģentūrai AP situāciju raksturoja kā “drūmu” un stāstīja par pēkšņo piektdienas evakuāciju nepārtraukto un spēcīgo zemestrīču dēļ, kuras satricināja visu māju.

Pēdējo nedēļu laikā Dienvidu Reikjanes pussalā

reģistrēti tūkstošiem grūdienu, galvenokārt Fagradalsfjadla vulkāna apkārtnē.

Apgabalā, kas pirms izvirduma 2021.gadā 800 gadus bija neaktīvs, pastāv ievērojams risks, ka var notikt vēl viens izvirdums, tāpēc Islande ir izsludinājusi ārkārtas stāvokli.

Tors Tordasons (Thor Thordason), Islandes Universitātes vulkanoloģijas profesors, BBC norādīja, ka magma pašlaik atrodas mazāk nekā 800 m zem zemes virsmas, un eksperti, tostarp profesors, norāda, ka izvirdums, šķiet, nenovēršams, un Grindavika atrodas izvirduma pusē.

Lasiet vairāk: VIDEO| Filipīnās no vulkāna apkārtnes sākta 10 000 cilvēku evakuācija

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas