Ziemeļkoreja pēc iepriekšējām neveiksmēm apgalvo, ka veiksmīgi palaidusi spiegu satelītu

Ziemeļkoreja apgalvo, ka beidzot ir veiksmīgi palaidusi kosmosā militāru spiegošanas satelītu. Šis panākums tika gūts pēc Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna un Krievijas prezidenta Vladimira Putina tikšanās septembrī, kuras laikā Krievija piedāvāja palīdzību Ziemeļkorejai kosmosa programmā, ziņo britu medijs BBC.

Pēc Ziemeļkorejas satelīta palaišanas Dienvidkoreja paziņojusi, ka tā atsāks novērošanu gar robežu ar Ziemeļkoreju, kas nozīmē 2018.gada vienošanās, kuras mērķis bija mazināt militāro spriedzi, apturēšanu.

Ziemeļkorejas valsts ziņu aģentūra KCNA ziņojusi, ka Ziemeļkorejas militārais spiegu satelīts Malligyong-1 ir sekmīgi nokļuvis orbītā, kā arī līderis Kims Čenuns esot novērojis palaišanu.

 

ANO, ASV un Japāna ir nosodījušas Ziemeļkorejas veikto satelīta palaišanu, ANO ģenerālsekretāram uzsverot, ka ballistisko raķešu tehnoloģiju izmantošana pārkāpj Drošības padomes rezolūciju un aicināja Ziemeļkoreju atgriezties uz denuklearizācijas ceļa.

Baltais nams to nodēvējis par “nekaunīgu pārkāpumu”, citē BBC.

Japānas premjerministrs Fumio Kišida nosodījis palaišanu, uzsverot, ka ballistisko raķešu tehnoloģijas izmantošana ne tikai pārkāpj ANO rezolūciju, bet arī rada nopietnas drošības bažas reģionā.

Ziemeļkoreja Japānu par satelīta palaišanu brīdinājusi pirmdien, un Japānas valdība satelīta palaišanas laikā izsludināja ārkārtas brīdinājumu Okinavas iedzīvotājiem, ņemot vērā to, ka divi iepriekšējie mēģinājumi bijuši neveiksmīgi un raķete lidoja virs Okinavas prefektūras.

Ziemeļkoreja satelītu palaida agrāk, nekā bija paredzēts,

ārpus deviņu dienu perioda, par kuru Phenjana bija paziņojusi Japānai. BBC raksta, ka palaišanai bija jāsākas trešdien un jābeidzas 30.novembrī plkst. 23.59 pēc vietējā laika.

BBC, atsaucoties uz Ziemeļkorejas ziņu aģentūru KCNA, ziņo, ka šai operācijai tika izmantots Sohē satelītu palaišanas poligons.

Lai gan Ziemeļkoreja apgalvo, ka satelīta palaišana ir veiksmīga, to vēl ir nepieciešams neatkarīgi pārbaudīt. 

Dienvidkoreja maijā savāca atlūzas no Ziemeļkorejas pirmās palaišanas, apgalvojot, ka satelītam “nav militāra pielietojuma”, ziņo BBC. Arī otrais mēģinājums augustā cieta neveiksmi. Phenjana bija paziņojusi par plāniem oktobrī veikt vēl vienu mēģinājumu, taču tas neīstenojās.

Ziemeļkorejas līderim ir nepieciešams spiegu satelīts, jo tas ļaus viņam precīzāk uzraudzīt iespējamos uzbrukumus un plānot savus.

Lasiet vairāk: Kims Čenuns beidzot tiekas ar Putinu Krievijā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas