Ziemeļkorejas satelīta palaišana izgāzusies

Ziemeļkoreja informējusi, ka radušās negaidītas problēmas un tās pirmais satelīts iekritis jūrā, raksta britu raidorganizācija BBC.

Pjenhana iepriekš ziņoja par plānu palaist satelītu, kas novērotu ASV militārās aktivitātes, un cerēja to paveikt līdz 11.jūnijam. Tagad tiek ziņots par otro mēģinājumu pēc iespējas ātrāk.

Satelīta palaišana lika izsludināt trauksmi Dienvidkorejas galvaspilsētā Seulā, un Japāna izdeva brīdinājumus Okinavas iedzīvotājiem. Seulā gaisa trauksmes sirēnas un brīdinājuma ziņojumi, ka jāgatavojas evakuācijai, izraisīja paniku, ko 20 minūtes vēlāk pārtrauca informācija, ka trauksme bijusi kļūdaina. Korejas pussalā, kur saspīlējums valda jau 70 gadus, kļūdaini evakuācijas paziņojumi var nopietni iedragāt iedzīvotāju uzticību ārkārtas informācijas sistēmai.

Ziemeļkoreja ir nepārtraukts drauds kaimiņvalstij,

un jautājums, kas turpmāk tiks uzdots trauksmes gadījumā, būs par to, vai tā uztverama nopietni, vai ir kārtējā viltus trauksme.

Seulas mērs atzina, ka ārkārtas paziņojumi varētu būt bijis pārspīlējums, bet, runājot par drošību, neesot vietas kompromisiem. Viņš piebilda, ka pilsēta strādās pie apziņošanas sistēmas uzlabojumiem, lai izvairītos no turpmākām mulsinošām situācijām.

Dienvidkorejas armija norādīja, ka ir vai nu salūzusi lidojumā vai sabojāta triecienā, un publiskoja fotogrāfijas ar jūrā atrastajām atlūzām. Japānas premjerministrs Fumio Kisida sacījis, ka Ziemeļkoreja varētu būt izšāvusi ballistisko raķeti, un valdība analizē informāciju. Viņš piebilda, ka nav saņemti ziņojumi par bojājumiem.

Japāna iepriekš informējusi, ka ir gatava notriekt jebko, kas varētu apdraudēt tās teritoriju.

Ziemeļkorejas pārstāvis otrdien, 30.maijā, brīdināja par plānu palaist satelītu, kas esot atbilde uz ASV un Dienvidkorejas pārgalvīgajiem militārajiem manevriem. ASV, Dienvidkoreja un Japāna nosodījusi Pjenhanas rīcību, norādot, ka tā ir vairāku ANO rezolūciju klajš pārkāpums. ASV Nacionālās drošības padomes pārstāvis Ādams Hodžs (Adam Hodge) norādīja, ka durvis diplomātiskām sarunām nav slēgtas, bet Pjenhanai nekavējoties jāizbeidz provokatīvā rīcība. Hodžs piebilda, ka ASV darīs visu, lai pasargātu sevi un sabiedrotos.

Arī ANO ģenerālsekretārs Antonio Guterešs (Antonio Guterres) nosodījis Ziemeļkorejas darbības, norādot, ka jebkuras iekārtas palaišana, izmntojot ballistisko raķeti ir pretrunā atbilstošajām rezolūcijām.

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns satelītu tehnoloģiju attīstību ir noteicis kā būtisku elementu valsts aizsardzības spēju stiprināšanai.

Lasiet arī: Ziemeļkorejas raķete rada apjukumu Japānā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas