Ziņojums: Igaunija no Krievijas importē arvien mazāk, taču eksportē vairāk

Kopš pilna mēroga kara sākuma Ukrainā un sankciju ieviešanas, preču un pakalpojumu imports no Krievijas un Baltkrievijas uz Igauniju ir samazinājies gandrīz desmit reizes, bet eksports ir palielinājies, teikts otrdien, 13.augustā, publicētajā Igaunijas parlamenta domnīcas “Foresight Center” ziņojumā, vēsta Igaunijas medijs ERR.

Kopš 2022.gada februāra, Igaunijas imports no Krievijas un Baltkrievijas ir strauji samazinājies no 393 miljoniem eiro (4,7% no IKP) 2021.gada ceturtajā ceturksnī līdz 40,5 miljoniem eiro (0,4% no IKP) 2024.gada pirmajā ceturksnī, teikts ziņojumā presei.

Domnīcas pētījuma vadītājs Uku Varblāns (Uku Varblane) norādīja uz vēsturiski nepastāvīgo Igaunijas un Krievijas tirdzniecību, atzīmējot, ka kopš pilna mēroga kara sākuma importa apjoms no Krievijas un Baltkrievijas ir

strauji samazinājies par 1,9 miljardiem eiro, salīdzinot ar vidējo rādītāju laikposmā no 2019. līdz 2021.gadam.

Saskaņā ar ziņojumu 769 preču grupu imports ir samazinājies, bet 170 preču grupu imports ir palielinājies. Igaunijas uzņēmumi aizstājot produktus un pakalpojumus, kas iepriekš tika importēti no Krievijas un Baltkrievijas, no citiem tirgiem, bieži vien par augstākām izmaksām. 

Taču Igaunija ir zaudējusi konkurētspēju tādās nozarēs kā koksne un metāls, jo nav pieejamas lētās izejvielas no Krievijas, sacīja pētījuma vadītājs.

Turpretī Igaunijas eksports uz Krieviju un Baltkrieviju 2024.gada pirmajā ceturksnī palielinājās līdz 140 miljoniem eiro (1,5% no IKP), salīdzinot ar 100,2 miljoniem eiro (1,2% no IKP) 2021.gada beigās, ko veicinājis oportūnisms, un iespējas jaunos tirgos, neraugoties uz sankcijām, norādīja pētījuma vadītājs.

Tomēr ziņojumā centrs norāda, ka, ja kā atskaites punktu izmanto ilgāku laika posmu (no 2019. līdz 2021.gadam), pērn eksports ir samazinājies par 148 miljoniem eiro, īpaši attiecībā uz mehānismu un iekārtu (par 73 miljoniem eiro), ķīmisko produktu (par 47 miljoniem eiro) un parasto metālu un no tiem ražotu produktu (par 17,5 miljoniem eiro) eksportu.

Tajā pašā laikā gatavās pārtikas un dzērienu eksports 2023.gadā ir palielinājies par 12,4 miljoniem eiro, kā arī ievērojami – par 6,1 miljonu eiro – ir pieaudzis mājlopu un dzīvnieku izcelsmes produktu eksports.

“Foresight Center”, kas analizē sociālekonomiskās tendences un nākotnes scenārijus, publicēja īsu ziņojumu ar nosaukumu “Igaunijas ārējā tirdzniecība ar Krieviju un Baltkrieviju: galvenās izmaiņas kopš pilna mēroga kara sākuma”, kas ir daļa no pētniecības projekta “Krievijas un Ukrainas kara ilgtermiņa ietekme uz Igauniju”, kuru centrs uzsāka 2022.gadā.

Lasiet arī: Latvijas-Krievijas robeža: Žoga izbūve rit pilnā sparā, pabeigti 189 kilometri

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas