Zviedrijā mainīt juridisko dzimumu drīkstēs no 16 gadu vecuma

Zviedrijas parlaments trešdien, 17.aprīlī, pieņēma likumu, kas ļaus cilvēkiem vieglāk mainīt juridisko dzimumu un pazeminās vecumu, no kura tas ir atļauts – no 18 līdz 16 gadiem, neraugoties uz spēcīgu kritiku no valdības koalīcijas puses, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Zviedrija bija pirmā valsts, kurā jau kopš 1972.gada dzimuma pāreja ir legāla, taču šis process var ilgt daudzus gadus, un ir nepieciešama rūpīga izmeklēšana un ārsta noteikta dzimuma disforijas diagnoze.

Zviedrijas jaunais likums, kas stāsies spēkā 2025.gada jūlijā, vienkāršos juridiskās dzimuma maiņas procesu. Saskaņā ar to, lai mainītu dzimumu, pietiks ar īsāku konsultāciju ar ārstu vai psihologu un Nacionālās veselības un labklājības padomes apstiprinājumu.

Kā arī personas, kas sasniegušas 16 gadu vecumu, varēs likumīgi mainīt dzimumu, taču personām zem 18 gadiem būs nepieciešams gan vecāku vai aizbildņa, gan ārsta un Nacionālās veselības un labklājības padomes apstiprinājums.

Jaunais likums arī nošķirs juridiskā dzimuma maiņas procesu no dzimuma maiņas operācijas,

kurai joprojām būs nepieciešams ilgāks izvērtēšanas periods un kas joprojām būs atļauta tikai no 18 gadu vecuma.

Johans Hultbergs (Johan Hultberg) no Zviedrijas valdošās Mērenās partijas sešu stundu ilgajās parlamentārajās debatēs apgalvoja, ka juridiskas dzimuma maiņas prasībām nevajadzētu būt tikpat stingrām kā neatgriezeniskas dzimuma operācijas gadījumā.

“Lielākā daļa zviedru nekad nepamanīs, ka likums ir mainījies, taču daudziem transseksuāliem cilvēkiem jaunais likums būs būtiska pārmaiņa,” viņš piebilda.

Kristīgie demokrāti un galēji labējie Zviedrijas demokrāti no valdības koalīcijas neatbalstīja jauno likumu. Daudzi deputāti pauda bažas par to, ka

pirms šāda likuma apstiprināšanas ir jāveic plašāka dzimumu disforijas izpēte.

Zviedrijas demokrātu līderis Džimijs Oksons (Jimmie Åkesson) kritizēja likuma pieņemšanu, raksturojot to kā “nožēlojamu” un bez tautas atbalsta.

Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons (Ulf Kristersson) aizstāvēja šo priekšlikumu kā “līdzsvarotu un atbildīgu”.

Arī sabiedrība kopumā nav tik labvēlīgi noskaņota pret likuma izmaiņām – nesen Zviedrijas televīzijas tīkla TV4 veiktajā aptaujā noskaidrojās, ka 59% zviedru uzskata, ka tas ir slikts vai ļoti slikts priekšlikums, bet 22%, ka tas ir labs, ziņo “Reuters”.

Arī citās Eiropas valstīs nesen ir pieņemti likumi, kas atvieglo dzimuma juridisko maiņu.

Piemēram, pagājušajā nedēļā Vācija pieņēma likumu, kas ļauj personām, tostarp nepilngadīgām personām ar vecāku piekrišanu, mainīt juridisko dzimumu bez ārsta izziņas. Spānija pagājušajā gadā pieņēma likumu, kas ļauj bez ārsta novērtējuma mainīt juridisko dzimumu personām, kuras ir vecākas par 16 gadiem.

Lasiet arī: BBC: Krievijas “gaļasmašīnā” otrajā kara gadā miruši gandrīz par 25% vairāk krievu karavīru

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas