ZZS: Latvijā pārtikas cenas aug dramatiski un pārsniedz citu ES valstu līmeni

Salīdzinot ar citām Eiropas Savienības (ES) valstīm, Latvijā pārtikas cenas augušas straujāk, liecina datu apkopojums, kas rāda arī to, ka vairāki pirmās nepieciešamības produkti Latvijā ir dārgāki kā citviet, norāda Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) partija.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Viktors Valainis uzsver, ka ikviens ieejot veikalā, var secināt, ka ikdienas patēriņa produkti kļūst ar vien dārgāki un līdz ar to pie kases jāmaksā vairāk. 

Valainis norāda, ka Eurostat apkopotie dati liecina, ka

šī gada maijā, Latvijā, pārtikas inflācija bija 17,4%, kamēr ES vidēji – 15,1%,

tai skaitā tādās turīgās valstīs kā Beļģija – 16,4%, Vācija – 15,4%, Nīderlande – 15.%, Francija – 15%, Somija – 12%, Dānija – 10,7%.

“Ja apskata atsevišķas produktu grupas, Latvijā dramatisks kāpums maijā ir bijis maizes cenām – par 33,5%, kamēr ES vidēji maizes cenas pieaugušas vairāk nekā uz pusi lēnāk – par 14%, bet, piemēram, piena produktu grupā sviestam Latvijā cenas kāpušas par 10%, bet ES vidēji – par 1,5%,” atzīmē ZZS deputāts. 

Valaiņa skatījumā, vērtējot pārtikas pieejamību īpaši svarīgi, ir ņemt vērā gan produktu cenas, gan iedzīvotāju ienākumu līmeni.

Ja Latvijā pēc statistikas datiem vidējā darba samaksa pirms nodokļu nomaksas šogad ir nedaudz virs 1400 eiro, tad piemēram, Vācijā minimālā darba samaksa pārsniedz 1900 eiro, bet vidējā – 4 105 eiro.

“Tas nozīmē, ka mūsu iedzīvotāji ir spiesti arvien lielāku daļu ienākumu tērēt pamatvajadzībām – pārtikas iegādei, citas vajadzības atstājot novārtā,” secina Valainis.

Dati par atsevišķu produktu cenām Eiropas valstīs liecina, ka, neskatoties uz Latvijas salīdzinoši zemo ienākumu līmeni, pārtika maksā tikpat vai pat dārgāk nekā turīgākajās valstīs.

Salīdzinot cenas ar citām ES valstīm ZZS norāda, ka, piemēram,Piemēram, kilograms miltu Latvijā maksā ap 1.95 eiro, kamēr Lietuvā 1.59 eiro, Francijā – 1.29 eiro, Vācijā – 1.75 eiro, Spānijā 1.56 eiro, Polijā – 90 centus, Zviedrijā – 1.53 eiro.

Savukārt par  litru 2% piena Latvijā vidēji jāmaksā 1.39 eiro, kamēr francūžiem, kuriem minimālā alga ir 1700 eiro mēnesī, bet vidējā alga virs 4000 eiro, tas izmaksā 1,26 eiro. Arī olas lētāk nekā Latvijā var iegādāties, piemēram, Vācijā un Polijā.

ZZS norāda, ka Latvijā desmit olas maksā vidēji 3.1 eiro savukārt Vācijā – 2.5 eiro,  bet Polijā – 2.7 eiro.

Arī citu pārtikas preču cenas ir augstākas – piemēram, kilograms putnu gaļas citās ES valstīs izmaksā lētāk kā Latvijā. “Kamēr  mūsu valstī tas maksā vidēji 5 eiro, Čehijā – 3.79 eiro, Polijā – 4.28 eiro, Spānijā – 4.5 eiro,” norāda Valainis un piebilst, ka “ir pēdējais laiks  rīkoties, lai ierobežotu pārtikas cenas un lai Latvijas iedzīvotājus nedzītu nabadzībā”.

ZZS deputāts arī norāda, ka citas valstis jau ir samazinājušas nodokļus pārtikas precēm, noteikušas cenu griestus un ieviesuši kontroles mehānismus tirgotājiem, lai tie nevarētu piemērot nepamatoti augstus uzcenojumus. 

“Mūsu zemkopības ministrs tikai turpina rīkot apspriedes, bet konkrētu rezultātu nav,” spriež Valainis.

ZZS no atbildīgā ministra sagaida aktīvu un mērķtiecīgu rīcību  Latvijas ražotāju produkcijas nonākšanai lielveikalu plauktos. Tāpat partijas ieskatā iedzīvotājiem ir jābūt pieejamai vietējai produkcijai, kurai nav pārmērīgs uzcenojums, padarot to nekonkurētspējīgu ar ārvalstu analogiem. 

“No tā iegūs visi: patērētāji, ražotāji un Latvijas tautsaimniecība kopumā,” pauž ZZS Saeimas frakcijas vadītājs.

BNN jau vēstīja, ka ZZS valde plāno iesniegt Saeimā uz izskatīšanu  Latvijas Zemnieku savienības (LZS) prasību par zemkopības ministra Didža Šmita (AS) demisiju.

 ZZS ir vienisprātis ar zemnieku savienību, ka Šmita bezdarbība un nespēja noteikt ierobežojumus ir novedusi pie nekontrolējama pārtikas cenu kāpuma.

ZZS VALDE SECINĀJA, KA PĒDĒJO DIVU GADU LAIKĀ PĀRTIKAS CENAS IR PIEAUGUŠAS PAR TEJU 40%, TOSTARP STRAUJŠ KĀPUMS BIJIS PIRMĀS NEPIECIEŠAMĀS PRECĒM:

maizei cenas pēdējā gada laikā kāpušas par trešdaļu, olām – par piektdaļu, līdzīgs pieaugums ir bijis arī dārzeņiem.

“Zemkopības ministrs līdz šim nav piedāvājis risinājumus, lai nekontrolētais pārtikas cenu kāpums tiktu ierobežots”, uzsver ZZS un piebilst, ka

ATŠĶIRĪBĀ NO LATVIJAS CITAS EIROPAS SAVIENĪBAS (ES) VALSTIS IR PIEMĒROJUŠAS NODOKĻU SAMAZINĀJUMUS, NOTEIKUŠAS CENU GRIESTUS PIRMĀS NEPIECIEŠAMĪBAS PĀRTIKAS PRECĒM.

Vērojot dramatisko cenu kāpumu pārtikas precēm, ZZS jau vairākkārt aicinājusi nekavējoties lemt par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšanu piena produktiem, maizei, svaigai gaļai un zivīm, kā arī olām, lai kaut nedaudz iedzīvotājiem mazinātu ikdienas izdevumus.

Tomēr ZZS aicinājums ir palicis nesadzirdēts.

Lasiet arī: ZZS pieprasīs Šmita demisiju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas