Igaunijas e-rezidenta statusu ieguvušas arī ar terorismu saistītas personas

Igaunijas piedāvātā e-rezidentūras programma arvien lielāku interesi raisa personām, kas saistītas ar teroristiskām organizācijām, piemēram, Al-Qaeda, Daesh, talibiem un citām, raksta Igaunijas medijs ERR News.

Igaunijas Iekšējais drošības dienests jeb KAPO 12.aprīlī publicējis gada pārskatu, un tajā atrodamā informācija liecina, ka e-rezidenta statusam pieteikušās vai to saņēmušas 26 personas, kas saistītas ar islāmiskajām teroristu organizācijām vai ekstrēmistu grupējumiem.

Pārskatā sacīts, ka ekstrēmistu motivāciju pieteikties Igaunijas e-rezidenta statusam, lai nodarbotos ar uzņēmējdarbību, veido galvenokārt

vēlme noslēpt ekonomisko aktivitāti no to valstu varas iestādēm, kurās šīs personas ir rezidenti.

Viena no galvenajām pazīmēm ir e-rezidenta statusa iegūšana un Igaunijā reģistrēta uzņēmuma izveidošana bez tūlītējas uzņēmējdarbības uzsākšanas. KAPO arī norāda, ka uzņēmuma izveidoša var palīdzēt iegūt Šengenas vīzu. Ziņojumā teikts, ka bezpeļņas sektors rada risku, jo trūkst atbilstoša juridiskā regulējuma, un nav sistēmas, kā novērst terorisma finansēšanu.

2021.gada beigās Igaunijā bija 23 362 bezpeļnas organizācijas un 818 nodibinājumi, no kuriem 56 novērtēti kā augsta riska juridiskas personas saistībā ar iespējamu iesaisti terorisma finansēšanā. Tajā pašā laikā KAPO norāda, ka nav pierādījumu, kas liecinātu, ka šīs organizācijas tiešām ir saistītas ar terorisma veicināšanu, lai gan ir konstatēti pārskaitījumi saistībā ar ekstrēmistu organizācijām.

Risks paaugstinās, ja starp Igauniju un valsti, kurā atrodas aizdomīgā persona, nepastāv juridiska sadarbība.

E-rezidenta statusu ir salīdzinoši viegli un ātri iegūt, un tā ir viena no programmas priekšrocībām, kas parasti tiek uzsvērta. Tas attiecas arī uz personām, kas piesakās no valstīm, ar kurām Igaunijas varas iestādēm nav sadarbības. E-rezidentūru var iegūt viena līdz divu mēnešu laikā, nav nepieciešams ierasties valstī, un pārbaudēs balstās uz publiski pieejamo informāciju. Toties e-rezidenta statusa atņemšana ir daudz ilgāks process, it sevišķi, ja persona vēršas tiesā. tad tas var ievilkties uz vairākiem gadiem.

KAPO piezīmējis, ka

teroristisko organizāciju interese par iespējām veikt pārskaitījumus un tos slēpt turpinās pieaugt.

E-rezidentūras programma tika izveidota 2014.gada nogalē, lai sniegtu citu valstu pilsoņiem drošu pieeju Igaunijas sniegtajiem e-pakalpojumiem, iespēju veidot uzņēmumus Igaunijā un papildinātu valsts ieņēmumus. E-rezidenta statuss nesniedz nekādas uzturēšanās vai pilsoņa tiesības. Tomēr ir iespējams internetā no jebkuras pasaules vietas reģistrēt uzņēmumus, parakstīt dokumentus, izmantot valsts un privāto uzņēmumu pakalpojumus, maksāt nodokļus.

Lasiet arī: FIB aiztur Igaunijas pilsoni par elektronikas iepirkšanu Krievijas armijai

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas