“Hamās” vadītājs Ismails Hanija nogalināts Irānā

Palestīniešu kaujinieku grupējums “Hamās” trešdien, 31.jūlijā, paziņoja, ka agrā rīta stundā Irānā tika nogalināts viņu līderis Ismails Hanija, tādējādi radot bažas par plašāku eskalāciju reģionā, ko satricinājis Izraēlas karš Gazā un saasinājies konflikts Libānā, kur Izraēlas militārie spēki apgalvo, ka otrdien gaisa triecienā Beirūtā nogalinājuši “Hizbullāh” augstāko komandieri Fuadu Šukru, ziņo “Reuters”.

Irānas Revolucionārā gvarde apstiprināja Hanija nāvi dažas stundas pēc tam, kad viņš piedalījās valsts jaunā prezidenta zvēresta nodošanas ceremonijā, un paziņoja, ka tiek veikta izmeklēšana.

ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins (Lloyd Austin) sacīja, ka Vašingtona centīsies mazināt spriedzi, taču norādīja, ka ASV, gadījumā, ja Izraēlai tiks uzbrukts, to aizsargās.

Šīs ziņas, kas izskanēja nepilnas 24 stundas pēc tam, kad Izraēla paziņoja, ka nogalinājusi “Hizbullāh” komandieri, kurš, pēc tās domām, bija sarīkojis nāvējošo uzbrukumu Izraēlas okupētajās Golānas augstienēs, šķiet, mazina izredzes drīzumā panākt pamiera noslēgšanu Gazā.

“Brāļa Hanija slepkavība, ko pastrādājuši Izraēlas okupanti, ir nopietna eskalācija, kuras mērķis ir salauzt “Hamās” gribu,” aģentūrai “Reuters” sacīja “Hamās” augsta ranga amatpersona Sami Abu Zuhri.

Viņš sacīja, ka “Hamās” turpinās iesākto ceļu, piebilstot, ka viņi ir “pārliecināti par uzvaru”.

Paredzams, ka Irānas augstākā drošības struktūra tiksies, lai lemtu par Irānas stratēģiju, reaģējot uz Hanija, kas bija tuvs Teherānas sabiedrotais, nāvi, sacīja avots, kurš ir informēts par šo sanāksmi.

Palestīniešu prezidents Mahmuds Abass nosodīja Hanija nogalināšanu, un palestīniešu frakcijas okupētajā Rietumkrastā aicināja rīkot vispārēju streiku un masu demonstrācijas.

Hanija bija palestīniešu grupējuma starptautiskās diplomātijas seja, kopš Gazā plosās karš, kurā tika nogalināti trīs viņa dēli.

Starptautiskā Krimināltiesa ir izdevusi aresta orderus Ismaila Hanija un Izraēlas premjerministra Netanjahu aizturēšanai saistībā ar iespējamiem kara noziegumiem.

Hanija, kurš, kopš 2017.gada iecelts par “Hamās” līderi, parasti uzturējās Turcijā un Katarā, tādējādi izvairoties no ceļošanas ierobežojumiem un tas ļāva viņam darboties kā sarunu vedējām vai sarunāties ar “Hamās” sabiedroto Irānu, tika nogalināts laikā, kad Izraēlas un Gazas konflikts tuvojas desmitajam mēnesim, bet tā atrisināšana nav saskatāma.

Vienlaikus ir palielinājies risks, ka starp Izraēlu un “Hizbullāh” var izcelties karš, sekojot triecienam Golānas augstienēs, kurā sestdien tika nogalināti 12 bērni, un tam sekojošajai “Hizbullāh” augstākā komandiera nogalināšanai.

Kopš 7.oktobra “Hamās” uzbrukuma Izraēlai, kurā tika nogalināti 1 200 izraēliešu un vairāki simti paņemti gūstā, Gazā ir nogalināti jau vairāk nekā 39 000 tūkstoši cilvēku.

Lasiet arī: Turcija draud “ienākt” Izraēlā, lai palīdzētu palestīniešiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas