Polijas premjerministrs vaino bebrus plūdu krīzes saasināšanā Centrāleiropā

Polijas premjerministrs Donalds Tusks (Donald Tusk) krīzes sanāksmē apsūdzēja bebrus par to, ka tie saasinājuši spēcīgo lietavu izraisīto plūdu problēmas Centrāleiropā, kas prasīja vismaz 16 cilvēku dzīvības un lika evakuēties cilvēkiem Polijā un Čehijā, uzsverot bažas par aizsprostu un dambju drošību, ko, viņaprāt, apdraud šo dzīvnieku darbība, otrdien, 24.septembrī, ziņo “Politico”.

Bebri būvē savus aizsprostus aizsardzībai un patvērumam, taču daži pētnieki, kuriem piekrīt Tusks, apgalvo, ka bebru aizsprosti var bojāt upju krastus, vājināt aizsargdambjus un izraisīt ūdens uzkrāšanos, tādējādi palielinot plūdu risku.

“Dažreiz ir jāizvēlas starp mīlestību pret dzīvniekiem un pilsētu, ciematu drošību un dambju stabilitāti,” sacīja Tusks, piebilstot, ka infrastruktūra ir jāaizsargā no bebriem un ka valdība, ievērojot likumu, atļaus veikt jebkādas darbības pret bebriem, lai aizsargātu aizsargdambjus.

“Dariet visu, kas jums jādara, es aizstāvēšu šos lēmumus. Dambji šobrīd ir absolūta prioritāte,” sacīja Tusks.

Taču vides biologs un bebru eksperts Andžejs Čehs (Andrzej Czech) intervijā “Politico” sacīja, ka Tuska izteikumi ir “muļķības” un Varšavas valdība izmanto bebrus “tīri politisku” mērķu sasniegšanai, “lai pierādītu, ka valdība ir atradusi efektīvu un ātru grēkāzi plūdu jautājumā”.

Čehs norādīja, ka mednieki un lauksaimnieki, kas ir ietekmīgi Tuska koalīcijas partnera – agrokonservatīvās PSL – rindās, nereti iestājas pret bebriem, jo tie reizēm appludina laukus un sējumus, piebilstot, ka “tikai 2% bebru vietu” rada šīs problēmas.

Čehs apgalvo, ka “mednieki ir ieinteresēti uzlabot savu slikto tēlu sabiedrībā, parādoties kā glābēji un problēmu risinātāji, un viņi cer saņemt nodokļu maksātāju naudu par bebru šaušanu”, kā tas notika Āfrikas cūku mēra krīzes laikā.

Viņš piebilda, ka bebru medības varētu izraisīt “masveida bebru radīto biotopu iznīcināšanu, dabiskās ūdens aiztures samazināšanos, noteikumu pārkāpšanu un vispārējas dusmas”, uzsverot, ka “tas nav pareizais veids”, kā ar to cīnīties.

Eksperts ierosināja, ka aizsargāt krastmalas no bebriem varētu, ap tām izvietojot tīklu. Viņš atzina, ka tas “nav spožs risinājums”, bet apgalvoja, ka tas ir daudz lētāk nekā maksāt par bebru medībām.

Ekologi apgalvo, ka bebri nevis veicina dabas katastrofas, piemēram, plūdus, meža ugunsgrēkus un sausumu, bet gan ir būtiska risinājuma daļa, jo veicina veselīgu mitrāju sistēmu veidošanos, kas savukārt piesaista oglekli un palēnina upju plūsmu.

Pagājušā gadsimta 90.gadu beigās Eiropā bebri bija tuvu izmiršanai, kā rezultātā tika veikti nelikumīgi pasākumi, lai atjaunotu šo zīdītāju populāciju ūdenstilpēs, un tagad Eiropā dzīvo vairāk nekā 1,2 miljoni bebru, teikts ziņojumā.

Lasiet arī: VIDEO | Plūdi prasa vismaz astoņu cilvēku dzīvības, Centrāleiropai piedzīvojot lietusgāzes

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas