BNN pēta | Lietuvietis ar milzīgo 80 miljonu eiro “Eurojackpot” laimestu uzstāda Baltijas valstu rekordu

Lins Jegelevičs (Linas Jegelevičius), speciāli BNN

Pagājušajā nedēļā Lietuva iegāja “Eurojackpot” vēsturē, kad kāds biļetes īpašnieks no Ķēdaiņu pilsētas Lietuvas vidienē uzminēja visus laimīgos skaitļus un ieguva iespaidīgo 80,9 miljonu eiro laimestu.

Tas ir lielākais loterijas laimests, kāds jebkad reģistrēts visā Baltijā!

Ķēdaiņos, kas ir labāk zināmi ar tradicionālajiem gurķu svētkiem un vēsturiskajām muižām, valda spekulācijas. Arī vietējie iedzīvotāji jautā:

“Kas ir jaunais multimiljonārs? Vai šis negaidītais laimests atnesīs viņiem laimi vai varbūt stresu un postu?”

Lai uzzinātu vairāk par uzvarētāju, kura identitāte, tostarp dzimums, vecums un nodarbinātības statuss, ir konfidenciāla informācija saskaņā ar datu aizsardzības likumiem, un Lietuvas loterijas operatora “Olifėja” noteikumiem, BNN uzrunāja vairākus pilsētas iedzīvotājus.

Pārdomās par Ķēdaiņu pēkšņo popularitāti valsts un starptautisko laikrakstu virsrakstos, Ķēdaiņu rajona pašvaldības mēra vietniece Virgīnija Baltraitiene (Virginija Baltraitienė) sacīja, ka ir “absurdi” domāt, ka viens cilvēks varētu mainīt pilsētas loloto tēlu.

“Protams, es par to esmu lasījusi. Es novēlu šim cilvēkam visu to labāko,” viņa piebilda.

Ķēdaiņi ir iemantojuši Lietuvas gurķu galvaspilsētas slavu, jo šajā rajonā ir daudz gurķu audzētāju un ik gadu tiek rīkoti slavenie gurķu svētki.

Kopš 3.septembra, kad kāds spēlētājs no Polijas laimēja desmit miljonus eiro, džekpots bija audzis astoņas izlozes pēc kārtas. Taču tas beidzās 4.oktobrī, kad Helsinkos tika izlozēti laimīgie skaitļi: četri, 16, 27, 34 un 44, no kuriem eiro skaitļi bija četri un septiņi.

Izlozē tika piešķirts vairāk nekā 1,1 miljons laimestu, bet lielākais uzvarētājs no Lietuvas ieguva kopējo 80 982 879 eiro džekpotu.

Tika noskaidrots, ka laimējusī biļete nebija nejaušs, mašīnu ģenerēts skaitļu kopums. Tā vietā spēlētājs pats bija izvēlējies savu “laimīgo” skaitļu secību, kas, pēc matemātiķu domām, padara uzvaru vēl neticamāku.

“Varētu teikt, ka tā bija “viens pret simts miljoniem” varbūtība,” atzīmēja Donāts Kazlausks (Donatas Kazlauskas), loterijas rīkotāja “Olifėja” ģenerāldirektora vietnieks.

Vietējā laikraksta “Rinkos Aikštė” reklāmas menedžere Lina Kaliniene (Lina Kalinienė) BNN pastāstīja, ka pilsētā klīst baumas par lielo laimestu un noslēpumaino uzvarētāja identitāti.

“Ķēdaiņi ir salīdzinoši maza pilsēta, kur vietējie iedzīvotāji viens otru labi pazīst, tāpēc esmu pārsteigta, ka uzvarētājs vēl nav noskaidrots,” sacīja Kaliniene.

Vaicāta, vai, ieraugot jaunu “Porsche” vai pilij līdzīgu savrupmāju, uzvarētājs tiks atklāts, viņa nosmējās un piebilda: “Šaubos. Mūsu cilvēki mēdz būt pieticīgi.”

Jautāta, kā viņa rīkotos ar šādu negaidītu laimestu, Kaliniene atbildēja: “Sākumā būtu grūti to aptvert. Pirmo gadu es vienkārši noglabātu naudu bankā un mēģinātu par to nedomāt.”

Arī Ķēdaiņu vecākais Artūrs Gusts (Artūras Gustas) pauda ziņkāri par uzvarētāja identitāti, piebilstot:

“Pārsteidzoši, ka cilvēks un viņa ģimene ir spējuši to paturēt noslēpumā”.

“Ja es vinnētu 80 miljonus eiro, es justos neērti,” viņš smejoties sacīja. “Es vienkārši noglabātu naudu bankā un dzīvotu no procentiem. Kas attiecas uz tūlītēju pirkumu, varbūt jaunu automašīnu. Tā, ar ko braucu, ir 2004.gada.”

Ķēdaiņos dzīvojošā psiholoģe un psihoterapeite Rita Bagdonaite (Rita Bagdonaitė) komentēja šādas milzīgas uzvaras psiholoģisko ietekmi.

“Šāda pēkšņa negaidīta ienākuma apstrāde ir neparasta. Cilvēks, visticamāk, izjutīs emociju virpuli – nevis ciešanas, bet gan milzīgu veiksmi. Mēs esam pieraduši palīdzēt cilvēkiem pārvarēt krīzes situācijas, bet šajā gadījumā izaicinājums būtu tikt galā ar negaidītu veiksmi,” viņa skaidroja.

Bijušais krājaizdevu sabiedrības īpašnieks Ēvalds Petrausks (Evaldas Petrauskas) brīdināja, ka bez pareizas domāšanas un finanšu izpratnes cilvēkus pēkšņa bagātība var nomākt.

“Mans padoms “Eurojackpot” laimētājam būtu par prioritāti izvirzīt ģimeni un regulāras aktivitātes, nevis naudu. Nauda nāk un aiziet, bet atmiņas paliek,” viņš teica.

Šī ir tikai otrā reize, kad Lietuvā tiek vinnēts “Eurojackpot” laimests.

Pirmais laimests 2022.gada janvārī bija 24 miljoni eiro. Loterijas amatpersonas ar sajūsmu atzīmēja jaunāko panākumu.

Saskaņā ar loterijas noteikumiem laimētājam balva ir jāpieprasa 30 dienu laikā, uzrādot laimesta biļeti loterijas organizētāja birojā. Neskatoties uz to, uzvarētājs pieteicās jau dažas dienas pēc paziņojuma.

“Mēs priecājamies, ka uzvarētājs ātri atsaucās un sazinājās ar mūsu klientu apkalpošanas dienestu,” teica Kazlausks.

Laimīgā biļete tika iegādāta pārtikas preču veikalā “Norfa” J.Basanavičiaus ielā Ķēdaiņos, kas arī ir ieguvis zināmu slavu. Veikalam tiks piešķirts sertifikāts “Laimīgākais veikals”, lai novērtētu tā lomu šajā vēsturiskajā laimestā.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas