Sašutums par sieviešu slepkavībām Turcijā liek Erdoganam padarīt stingrākus likumus

Turcijā, kur šogad nogalinātas gandrīz 300 sievietes, ir notikuši vairāki skaļi sieviešu slepkavību gadījumi, kurus pastrādājuši iepriekš sodīti noziedznieki un kas izraisījuši protestus visā valstī, liekot prezidentam Redžepam Tajipam Erdoganam (Recep Tayyip Erdoğan) apsolīt padarīt stingrākus valsts krimināllikumus, vairākās pilsētās simtiem protestētāju aicinot valdību izbeigt vainīgo nesodāmību un aktīvāk vērsties pret vardarbības vilni, ceturtdien, 10.oktobrī, vēsta “Politico”.

Kritiķi apgalvo, ka valdošā AK partija sieviešu drošību nav izvirzījusi par prioritāti, sabiedrības sašutumam tagad liekot šo jautājumu izvirzīt priekšplānā.

Pagājušajā nedēļā, iepriekš sodīts, 19 gadus vecais Semihs Čeliks (Semih Çelik) šokēja tautu, brutāli nogalinot un nocērtot galvu meitenei, pēc tam viņas mātes acu priekšā nometot viņas galvu no Stambulas pilsētas mūriem un tajā pašā dienā nogalinot vēl vienu jaunu sievieti, pārgriežot viņai rīkli. 

Tas notika pēc tam, kad septembrī aizdomās turamais, kuram arī bijusi gara kriminālā vēsture, nogalināja policisti.

Reaģējot uz pieaugošajām sabiedrības dusmām par sieviešu slepkavībām, prezidents Erdogans trešdien, 9.oktobrī, uzrunā savai AK partijai atzina, ka tauta ir pamatoti sašutusi, pieminot nesen notikušās brutālās slepkavības.

“Mūs, tāpat kā ikvienu citu, satrauc tas, ka brīvībā staigā noziedznieki ar desmitiem lietu kriminālajā uzskaitē,” viņš piebilda, solot padarīt stingrāku sodu izpildes sistēmu, un pārtraukt pirmstermiņa atbrīvošanu.

Taču daudzas sievietes skeptiski vērtējot Erdogana jaunāko solījumu, jo prezidents vienpusēji 2021.gadā nolēma izstāties no Stambulas konvencijas, kas paredzēta vardarbības pret sievietēm novēršanai un apkarošanai, aizbildinoties vien ar to, ka daži tās panti kaitē tradicionālajām ģimenes vērtībām. Konvencijas mērķis ir arī aizsargāt LGBTQ+ kopienas valstī.

Platforma “Mēs apturēsim sieviešu slepkavības” ziņojusi, ka Turcijā septembrī vien vīrieši nogalinājuši 34 sievietes un vēl 20 sievietes mirušas aizdomīgos apstākļos.

Platforma “Digitālais piemiņas memoriāls sievietēm, kas mirušas no vardarbības”, kas atjaunina neoficiālos datus par valstī nogalināto sieviešu skaitu, ziņo, ka 2024.gadā līdz šim nogalinātas 297 sievietes. 2023.gadā nogalināto sieviešu skaits bija 416.

Sieviešu tiesību aktīviste Hulja Gulbahara (Hülya Gülbahar) apgalvoja, ka Turcijas likums “Nr.6284”, kura mērķis ir pasargāt sievietes no vardarbības, ir spēcīgs, bet netiek pienācīgi īstenots, apgalvojot, ka pretējā gadījumā “tūkstošiem sieviešu dzīvības būtu izglābtas…”, piebilstot, ka “nesodāmība ir sistemātiska valsts politika”.

Turcijā ir palielinājies sabiedrības sašutums par notiekošo, un par to izsakās slavenības, politiķi un sociālo mediju lietotāji.

Tieslietu ministrs Jilmazs Tunčs (Yılmaz Tunç) trešdien paziņoja par Ankaras tiesas lēmumu valstī aizliegt “Discord” saistībā ar aizdomām par tā izmantošanu noziegumos, kas saistīti ar “bērnu seksuālu izmantošanu un obscenitāti”.

Izskanējušas arī ziņas, ka “Discord” lietotāji slavinājuši Čelika pastrādātās brutālās slepkavības.

Sieviešu tiesību advokāte Serēna Kalaja Ekena (Ceren Kalay Eken) apgalvoja, ka Turcija ir nonākusi vardarbības virpulī, ko vēl vairāk ir saasinājusi valdības izstāšanās no Stambulas konvencijas. “Valsts nespēj aizsargāt sievietes un bērnus,” viņa sacīja, norādot, ka pēc 22 AK partijas valdīšanas gadiem jauni zēni kļūst par “upuriem vai slepkavām”.

Lasiet arī: BNN pēta | Lietuvietis ar milzīgo 80 miljonu eiro “Eurojackpot” laimestu uzstāda Baltijas valstu rekordu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas