Ziemeļkoreja pasludina Dienvidkoreju par “naidīgu valsti”, veicot izmaiņas konstitūcijā

Ziemeļkoreja ir pasludinājusi Dienvidkoreju par “naidīgu valsti”, ceturtdien, 16.oktobrī, paziņoja Ziemeļkorejas valsts ziņu aģentūra KCNA, apstiprinot, ka tās Nacionālā asambleja ir grozījusi konstitūciju saskaņā ar tās līdera Kima Čenuna solījumu izbeigt valstu apvienošanos kā nacionālo mērķi, ziņo “Reuters”.

Ziemeļkorejas militārie spēki otrdien uzspridzināja ceļu un dzelzceļa satiksmes posmus ar Dienvidkoreju.

Ziemeļkorejas KCNA ziņoja, ka sešdesmit metru ceļa un dzelzceļa posmi robežas ziemeļu pusē tagad ir pilnībā bloķēti kā daļa no “pakāpeniskas pilnīgas atdalīšanās” no Dienvidkorejas, norādot, ka tā ir likumīga rīcība pret naidīgu valsti.

“Tas ir neizbēgams un likumīgs pasākums, kas veikts saskaņā ar KTDR konstitūcijas prasību, kurā Korejas Republika ir skaidri definēta kā naidīga valsts,”

paziņoja KCNA, izmantojot Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas oficiālos nosaukumus – attiecīgi Korejas Tautas Demokrātiskā Republika (KTDR) un Korejas Republika.

KCNA citēja Aizsardzības ministrijas pārstāvja teikto, ka valsts veiks turpmākus pasākumus, lai “pastāvīgi nostiprinātu slēgto dienvidu robežu”, bet nepieminēja nekādas citas izmaiņas konstitūcijā, ko licis veikt līderis Kims Čenuns.

Dienvidkoreja “stingri nosoda” konstitūcijas izmaiņas un tās pasludināšanu par naidīgu valsti, kā arī neatkāpsies no centieniem panākt miermīlīgu atkalapvienošanos, paziņoja Dienvidkorejas Apvienošanās ministrija, kas atbild par attiecībām ar Ziemeļkoreju.

Janvārī Kims aicināja veikt konstitūcijas grozījumus, lai izbeigtu apvienošanos kā mērķi attiecībās ar Dienvidiem, apsūdzot Seulu slepenā sadarbībā ar ASV, lai panāktu viņa komunistiskā režīma sabrukumu un skaidri noteiktu tās teritoriju.

Kopš pagājušā gada spriedze starp sāncenšiem ir saasinājusies, abām pusēm paziņojot, ka 2018.gadā parakstītā vienošanās par militārās spriedzes mazināšanu vairs nav spēkā.

Ziemeļkoreja pēdējās dienās ir saasinājusi naidīgo retoriku, apsūdzot Dienvidkoreju dronu uzbrukumos un solot atriebties. Dienvidkoreja nav apstiprinājusi apgalvojumus par droniem, bet raidīja brīdinājuma šāvienus pēc tam, kad Ziemeļkoreja iznīcināja ceļus un dzelzceļus gar robežu.

Lasiet arī: Zelenskis: ziemeļkorejieši Ukrainā cīnās kopā ar krieviem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas