Facebook un Instagram Norvēģijā nedrīkstēs izsekot lietotāju darbības tīmeklī

Norvēģijā sociālajām platformām Facebook un Instagram drīzumā būs liegts veikt lietotāju darbību izsekošanu, lai pēc tam izvietotu mērķētās reklāmas, raksta Politico.

Norvēģijas Datu aizsardzības pārvalde likusi Facebook un Instagram mātesuzņēmumam Meta pārtraukt rādīt personalizētās reklāmas, kas izveidotas, izsekojot lietotāju darbības internetā un pēc lietotāju atrašanās vietas. Saskaņā ar Politico rīcībā nonākušo rīkojumu, liegums stāsies spēkā augustā.

Pašlaik Facebook un Instagram reklāmas izvietošanas politika iekļauj “ļoti personisku un jūtīgu personas datu apstrādi, izmantojot ļoti uzbrukošu uzraudzību un profilēšanu”, paziņojusi Norvēģijas aģentūra Datatilsynet.

Liegums rādīt uz uzvedību tīmeklī balstītas reklāmas būs spēkā trīs mēnešus. Sociālie tīkli reklāmas drīkstēs personalizēt, izmantojot tikai lietotāju profila sadaļā “Par” iekļauto informāciju.

Ja Meta pārkāps liegumu, uzņēmumam ik dienu būs jāmaksā soda nauda viena miljona Norvēģijas kronu apjomā (89 500 eiro).

Ja Meta izdosies atrast veidu, kā likumīgi apstrādāt personas datus, dodot iespēju lietotājiem atteikties no personalizētām reklāmām, kas saistītas ar darbību izsekošanu, liegums tiks atcelts.

4.jūlijā Eiropas Savienības tiesa lēma, ka Meta nelikumīgi ievāc lietotāju personiskos datus, lai bez viņu nepārprotamas piekrišanas rādītu personalizētas reklāmas, balstoties uz uzņēmuma likumīgajām interesēm. Meta darbības šobrīd izmeklē arī ES vadošais datu apstrādes uzraugs, Īrijas Datu aizsardzības komisija. Janvāri Meta jau saņēma 390 miljonus eiro lielu sodu par ES privātuma politikas pārkāpumiem. Uzņēmums lēmumu ir pārsūdzējis.

Īrijas Datu aizsardzības komisijas pārstāvis Greiems Doils (Graham Doyle) pavēstīja, ka

regulators plāno līdz augustam vidum pieņemt lēmumu par Meta likumīgo pamatojumu vākt lietotāju datus.

Īrijas regulators pārrauga Meta darbību atbilstību ES Vispārīgo datu aizsardzības regulai (VDAR) visā blokā. Citas Eiropas valstis, piemēram, Norvēģija, var pieņemt valsts līmeņa lēmumus uz laiku līdz trim mēnešiem, ja pastāv bažas par VDAR pārkāpumiem.

Norvēģi ir pirmie, kas, sekojot ES tiesas rīkojumam, lēmuši ievērojami ierobežot Meta darbību. Norvēģijas Datu aizsardzības pārvalde arī plāno vērsties pie Eiropas Datu aizsardzības padomes, lai lūgtu steidzīgi pieņemt saistošu lēmumu, lai varētu lemt par galējiem mēriem.

Īrijas Datu aizsardzības komisija norādījusi, ka konsultējusies ar citām Eiropas varas iestādēm, un nosūtījusi sākotnējo vērtējumu par Meta darbības atbilstību VDAR saistībā ar mērķētajām reklāmām. Iestādēm jāatbild līdz 21.jūlijam.

Meta pārstāvis Mets Pollards (Matt Pollard) sacīja: “Diskusija par likumīgo pamatojumu turpinās jau labu laiku, un uzņēmumi turpina saskarties ar nenoteiktību… Mēs turpinām konstruktīvi sadarboties ar Īrijas Datu aizsardzības komisiju, mūsu galeno pārvaldnieku ES. Mēs pārskatīsim Norvēģijas lēmumu, un tas neatstās iespaidu uz mūsu darbu.”

Lasiet arī: Google iepazīstina Eiropu ar jaunu čatbotu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas