Aicina iedzīvotājus neapmeklēt Krieviju un Baltkrieviju

Valsts drošības dienests (VDD) aicina Latvijas iedzīvotājus gaidāmajās Lieldienu brīvdienās neceļot uz Krieviju vai Baltkrieviju un atgādina par augstajiem izlūkošanas un vervēšanas riskiem šo valstu teritorijā, informē dienests.

Krievija turpina sākto karu Ukrainā, pastrādājot tur smagus kara noziegumus un apdraudot visas Eiropas drošību. Šajos apstākļos nav mazinājušies riski arī Latvijas nacionālajai drošībai. Agresorvalsts Krievija un tās tuvākā sabiedrotā Baltkrievija ir demonstrējušas centienus izvērst dažāda veida hibrīduzbrukumus pret mūsu valsti, tostarp organizēt kaitnieciskas darbības pret dažādiem objektiem Latvijā.

Krievijas un Baltkrievijas izlūkdienestu aktivitātes ir kļuvušas agresīvākas. Šo valstu specdienesti mēģina izmantot jebkuru veidu, lai iegūtu izlūkinformāciju par NATO un Eiropas Savienības dalībvalstīm, tajā skaitā Latviju.

Patreizējos apstākļos Krievijas un Baltkrievijas specdienestu darbinieku iespējas iegūt izlūkziņas Latvijas teritorijā ir ierobežotas.

Tāpēc abu agresorvalstu specdienesti regulāri mēģina savervēt Latvijas valstspiederīgos, kuri ir ieceļojuši šo valstu teritorijā.

VDD brīdina, ka Krievijas un Baltkrievijas specdienestu darbinieki savas valsts teritorijā nevilcināsies izmantot draudus, šantāžu un citas prettiesiskas metodes, lai mēģinātu piespiest ar tiem sadarboties.

VDD atgādināja, ka pirmais uzrunāšanas mēģinājums bieži notiek robežkontroles punktā, specdienestu pārstāvjiem uzdodoties par robežsargiem vai izmantojot citus piesegus – kā tiesībaizsardzības iestāžu, tā jebkuras citas Krievijas vai Baltkrievijas iestādes. Turklāt tiem nozīmīgu informāciju Krievijas un Baltkrievijas specdienestu pārstāvji var iegūt arī vienkāršas sarunas laikā.

Ņemot vērā minēto, dienests Latvijas iedzīvotājiem stingri rekomendē gaidāmajās brīvdienās neceļot uz Krieviju un Baltkrieviju. Ja tomēr jādodas uz šīm agresorvalstīm, dienests iesaka neņemt līdzi savu mobilo telefonu, jo īpaši, ja tajā ir ar darbu saistīta vai sensitīva rakstura informācija.

Robežkontroles punktā no mobilā tālruņa var tikt iegūti dati, kā arī tas var tikt inficēts ar spiegprogrammatūru. Drošāka izvēle būs mobilais telefons ar priekšapmaksas karti, no kuriem pēc ceļojuma var atbrīvoties. Tāpat nevajadzētu ņemt līdzi datoru, zibatmiņas un citus datu nesējus.

VDD aicina ņemt vērā pazīmes, kas var liecināt par saskarsmi ar Krievijas vai Baltkrievijas specdienesta pārstāvi robežšķērsošanas laikā.

Šādas pazīmes ir neierasti pastiprinātas pārbaudes un izjautāšanas, persona uzdod jautājumus, kas neattiecas uz robežsardzes kompetenci, piemēram, par situāciju Latvijas valstī, attieksmi pret notikumiem Ukrainā, Latvijā ieceļojušajiem kara bēgļiem, mūsu valsts sniegto atbalstu Ukrainai.

Tāpat šādas pazīmes ir privātu jautājumu uzdošana par darbavietu, veicamajiem pienākumiem, finansiālo situāciju.

Aizdomu gadījumā par kontaktu ar Krievijas vai Baltkrievijas specdienesta pārstāvi VDD aicina sniegt par to informāciju, zvanot uz dienesta diennakts tālruni 67208964 vai rakstot uz e-pasta adresi info@vdd.gov.lv. VDD garantē informācijas sniedzēja konfidencialitāti.

Lasiet arī: Abu Meri: Nav pamata uzskatīt, ka Jelgavas novada iedzīvotājiem būtu apdraudēti ārstniecības pakalpojumi

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas