AM izsludina pieteikšanos otrajam VAD iesaukumam

Aizsardzības ministrija (AM) aicina jauniešus pieteikties 2024.gada valsts aizsardzības dienesta (VAD) janvāra iesaukumam, informē AM preses nodaļā. 

Plānots, ka 2024.gadā tiks organizēti divi iesaukumi – janvārī un jūlijā, kopā iesaucot līdz 850 jauniešus trīs dienesta veidos. 

Aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA) aicina jauniešus pieteikties VAD brīvprātīgi, lai iegūtu prasmes, iemaņas un zināšanas, kā aizsargāt Latviju kritiskā brīdī.

“Mēs turpinām attīstīt VAD, lai sniegtu iespējas jauniešiem, kas pieteiksies brīvprātīgi, izvēlēties ne tikai dienesta vietu, bet arī veidu – piedalīties 11 mēnešu apmācībā Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS), dienēt Zemessardzē vai kā augstākās izglītības iestāžu studentiem apgūt valsts aizsardzības dienesta rezerves virsnieka apmācības kursu,” pauž Mūrniece.

Viens no trim VAD veidiem ir 11mēnešu ilgs dienests NBS, kurā 2024.gadā paredzēts iesaukt 600 jauniešus- 120 personas janvārī un 480 personas jūlijā. Vienpadsmit mēnešu ilgais dienests NBS vienībā tiks īstenots trīs dienesta vietās: NBS Štāba bataljonā Rīgā, Gaisa spēku Pretgaisa aizsardzības divizionā Lielvārdē un Zemessardzes 25. kaujas atbalsta bataljonā Stāmerienā, Gulbenes novadā.

Lai nokļūtu sev vēlamajā dienesta vietā, iesaucamais ir aicināts dienestam pieteikties brīvprātīgi, anketā norādot vēlamo dienesta vietu.

Piesakoties brīvprātīgi, līdz 200 jauniešu varēs arī dienestu pildīt Zemessardzē, kopumā dienot 5 gadus un ik gadu apmācībā piedaloties 28 dienas.

VAD Zemessardzē tiks piedāvāts līdz 50 jauniešiem katrā Zemessardzes brigādē – 1.Rīgas brigādē, 2.Vidzemes brigādē, 3.Latgales brigādē, 4.Kurzemes brigādē.

Iespēju robežās dienesta vieta tiks piedāvāta tuvāk dzīvesvietai. Savukārt līdz 50 jaunieši – augstākās izglītības iestāžu studenti – varēs brīvprātīgi pieteikties valsts aizsardzības dienesta rezerves virsnieka apmācības kursam, kas ilgs 5 gadus.

Šāds iesaucamo skaits 2024.gadam noteikts, lai nodrošinātu kvalitatīvu valsts aizsardzības dienesta apmācību procesu.

Jāņem vērā, ka valsts aizsardzības dienesta pirmais iesaukums noslēgsies 2024.gada jūnijā.

Līdzīgi kā pirmajā iesaukumā VAD, tā arī otrajam iesaukumam, kas dienestu uzsāks janvārī, Latvijas pilsoņi sākotnēji tiek aicināti pieteikties brīvprātīgi līdz 15.jūlijam vienotajā rekrutēšanas platformā www.klustikaravirs.lv.

Ja šajā termiņā vēlamais cilvēku skaits 11 mēnešu ilgajam dienestam NBS netiks sasniegts, iztrūkstošo noteiks ar atlasi pēc nejaušības principa, kas tiek plānota 2023.gada 10.augustā.

Pirms atlases visiem iesaucamajiem, kuri kvalificējas atlasei, tiks piešķirts kārtas numurs. Pēc nejaušības principa no šiem kārtas numuriem tiks atlasīti iesaucamie. Lai pilsonis saņemtu informāciju par valsts aizsardzības dienesta iesaukumu, ir jābūt izveidotai oficiālai elektroniskai adresei jeb e-adresei, uz kuru tiks izsūtīta pavēste par ierašanos uz pārbaudēm.

Ja pilsonim e-adrese nav izveidota, pavēste tiks nosūtīta uz deklarēto dzīvesvietu vai izsniegta pret parakstu.

Saskaņā ar Oficiālās elektroniskās adreses likumu e-adrese no šī gada 1.jūnija ir obligāta Latvijas pilsoņiem – vīriešiem – no 18 līdz 27 gadu vecumam. Oficiālo elektronisko adresi var izveidot vienotajā elektronisko pakalpojumu portālā www.latvija.lv, klikšķinot uz banera e-adrese. Lai izveidotu savu e-adresi, pilsonim ir nepieciešams kāds no elektroniskās identitātes apliecināšanas rīkiem – eID karte vai arī eParaksts mobile.

E-adrese nodrošinās iespēju saņemt informāciju no Aizsardzības ministrijas par iesaukšanu valsts aizsardzības dienestu, kā arī turpmāk kalpos kā e-pasts saziņai ar valsti.

Iepriekš jau vēstīts, ka

15.maijā noslēdzās pieteikšanās pirmajam valsts aizsardzības dienesta iesaukumam, kuram brīvprātīgi pieteicās 488 Latvijas pilsoņi, no kuriem 11 ir sievietes, savukārt 6 – ārvalstīs dzīvojošie.

Pēc pieteikšanās noslēguma atlases speciālisti izskata saņemtās pieteikuma anketas, kā arī pārbauda katra pilsoņa sodāmību Sodu reģistrā. Ja netiek konstatēti šķēršļi dienestam, veic veselības pārbaudi.

Katram pilsonim tiek sniegta informācija par pārbaudes laiku, vietu, kā arī visiem uz pārbaudi līdzi ņemamajiem dokumentiem.

Lasiet arī: Plāno ieviest stingrākus sodus gan elektroskrejriteņu, gan auto vadītājiem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas