AM turpina Latvijā ieviest visaptverošas valsts aizsardzības sistēmu

Aizsardzības ministrijas (AM) vadībā Latvijā turpinās visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešana, informē AM Militāri publisko attiecību departamentā. 

Lai veicinātu nozaru ministriju sadarbību tās ieviešanā, otrdien, 20.jūnijā, Ministru kabinets (MK) apstiprināja jaunu ministru līmeņa Visaptverošas valsts aizsardzības jautājumu koordinācijas darba grupas sastāvu, kuru vada aizsardzības ministre Ināra Mūrniece.

“Ukrainas pieredze cīņā ar agresoru liecina par to, cik būtisku atbalstu bruņotajiem spēkiem var sniegt katrs valsts iedzīvotājs.

Mēs mācāmies no Ukrainas pieredzes un mērķtiecīgi Latvijā veidojam visaptverošu valsts aizsardzības sistēmu.

Latvijas sabiedrības gatavība rīkoties apdraudējuma gadījumā, kā arī spēja pašorganizēties, ir būtiski aspekti, lai pārvarētu jebkādus apdraudējumus un krīzes,” pauž aizsardzības ministre.

Ministru līmeņa darba grupa uz pirmo sēdi sanāca otrdien, 20.jūnijā.

Darba grupā plānots strādāt trīs prioritārajos virzienos – apstiprināt jauno Valsts aizsardzības koncepciju un uzsākt izpildīt tajā ietvertos uzdevumus, starpnozaru līmenī analizēt valsts apdraudējuma pārvarēšanas mācības un izvērtēt Ukrainas gūtās mācības no Krievijas iebrukuma.

Papildus tam  ministrija informēja MK locekļus par visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešanas progresu 2022.gadā.

Aizvadītajā gadā, reaģējot uz aktuālo drošības situāciju gan reģionā, gan pasaulē, visaptverošas valsts aizsardzības ieviešanas procesā AM īpaši aktualizēja gatavību karam – valstij būtisku nozaru un pakalpojumu sniedzēju darbības nepārtrauktības nodrošināšanu, dažādu mācību organizēšanu, izspēlējot ar kara situāciju saistītus scenārijus, kā arī sabiedrības informētības un noturības sekmēšanu pret jebkāda veida krīzēm.

Lai pārbaudītu valsts gatavību militārām un hibrīdkrīzēm, kā arī pilnveidotu valsts augstāko amatpersonu, valdības un citu valsts apdraudējuma pārvarēšanā iesaistīto iestāžu praktiskās un teorētiskās iemaņas,

AM 2022.gadā organizēja valsts apdraudējuma pārvarēšanas mācības AMEX 2022, KRISTAPS un MAZAIS KRISTAPS.

Tāpat AM sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) un Zemessardzes atbildīgajām brigādēm pagājušājā gadā turpināja uzsākto mācību ciklu pašvaldību civilās aizsardzības komisijām, stiprinot pašvaldību kapacitāti un gatavību reaģēt krīzes situācijās, tajā skaitā kara vai militāro draudu gadījumā.

Veicinot sabiedrības informētību un noturību krīzes situācijās, 2022.gadā AM kopā ar NBS organizēja dažādas informatīvas mācības par rīcību valsts apdraudējuma gadījumā, nozaru gatavību un būtisko kritisko pakalpojumu nepārtrauktības nodrošināšanu.

Buklets Kā rīkoties krīzes gadījumā tika papildināts ar praktiskām norādēm par rīcību artilērijas apšaudes, aviācijas uzlidojuma, kā arī ķīmiska vai kodolapdraudējuma gadījumā,

savukārt ārvalstīs dzīvojošiem tautiešiem tika izveidots buklets Kā rīkoties krīzes gadījumā, ja dzīvo ārpus Latvijas.

Lai nodrošinātu sabiedrības pamatpakalpojumu sniegšanu izņēmuma stāvokļa vai kara laikā, kā arī nepārtrauktu darbību dažādu krīžu apstākļos, aizvadītajā gadā AM sadarbībā ar citu nozaru ministrijām veica aktīvu darbu informējot, konsultējot un apzinot valstij būtisku nozaru vadošo komersantu gatavību pievienoties kritiskās infrastruktūras kopumam.

Aizvadītā gadā tika pieņemti grozījumi Nacionālās drošības likumā, kas nostiprina vienotu mehānismu, kā tiek izvērtēti un novērsti iespējamie riski no ārvalstu tiešajiem ieguldījumiem kritiskajai infrastruktūrai un nacionālajai drošībai nozīmīgām komercsabiedrībām, biedrībām un nodibinājumiem, tādējādi mazinot nacionālās drošības ievainojamību.

Lasiet arī: Kalniņa-Lukaševica: Politiskais spiediens uz Lukašenko režīmu ir jāsaglabā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas