Kalniņa-Lukaševica: Politiskais spiediens uz Lukašenko režīmu ir jāsaglabā

Ir jāsaglabā spiediens uz Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko režīmu, tai skaitā, sankcijas, jo Lukašenko atbalsta Krieviju tās izvērstajā karā pret Ukrainu, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā pauda Saeimas priekšsēdētāja biedre, Zanda Kalniņa- Lukaševica. 

Politiķe arī uzsvēra, ka Lukašenko režīms īsteno represijas pret pilsonisko sabiedrību un organizē hibrīduzbrukumus Eiropas Savienības (ES) robežai.

“Krievijas kodolieroču izvietošana Baltkrievijas teritorijā radīs tiešas un ilgstošas sekas Baltkrievijas neatkarībai, kā arī reģiona drošībai.Diemžēl, jo ilgāk Lukašenko režīms ir pie varas, jo mazāka ir iespējamība, ka Baltkrievijā atgriezīsies demokrātija. 2020.gada krāpnieciskās vēlēšanas radīja sabiedrības sašutumu, un tā vietā, lai sadarbotos ar pilsonisko sabiedrību, režīms vardarbīgi apspieda mierīgos protestus,” spriež Kalniņa-Lukaševica. 

Viņa atzīmēja, ka nelegāli aresti, aizturēšanas, spīdzināšanas un necilvēcīga, degradējoša izturēšanās, īpaši pret politiskajiem oponentiem, Baltkrievijā noris regulāri un organizēti.

Daudzi no baltkrieviem bija spiesti pamest savu valsti, rodot patvērumu kaimiņvalstīs, tostarp Latvijā, un mūsu valsts bija viena no pirmajām, kas viņiem sniedza atbalstu, sākoties represijām, sacīja Latvijas delegācijas vadītāja.

“Plaukstoša, demokrātiska un brīva Baltkrievija ir mūsu visu interesēs, tāpēc mums jāatbalsta Baltkrievijas demokrātiskā sabiedrība kā vien varam. Latvija turpinās atbalstu Baltkrievijas demokrātiskajai kustībai,” pauda Kalniņa-Lukaševica.

Lasiet arī: Rotenbergu īpašumu slēpšanā iesaistīta Latvijas pilsone

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas