Rotenbergu īpašumu slēpšanā iesaistīta Latvijas pilsone

Starptautiskajām sankcijām pakļauto Krievijas oligarhu brāļu Rotenbergu īpašumu slēpšanas shēmās iesaistīta arī kāda Latvijas pilsone, kura esot slepena Arkādija Rotenberga mīļākā un divu viņa meitu māte, liecina nopludinātā e-pasta sarakste, kas nonākusi pētniecisko žurnālistu rīcībā, un žurnālistu izpētītais, vēsta starptautiskā pētnieciskās žurnālistikas apvienība OCCRP.

Sankcijas pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā un tai piederošās Krimas pussalas aneksijas 2014.gadā tika vērstas arī pret vieniem no ietekmīgākajiem diktatora Vladimira Putina līdzgaitniekiem – brāļiem Borisu un Arkādiju Rotenbergiem, un tās ietekmēja ne tikai viņu īpašumus ārvalstīs, bet lika viņiem restrukturizēt vismaz daļu no saviem īpašumiem arī Krievijā, lai tādējādi nodrošinātu lielāku slepenību.

Šim nolūkam tikuši izmantoti īpaši investīciju instrumenti, kas Krievijā tiek dēvēti par “slēgtiem paju investīciju fondiem” jeb ZPIF.

Šādi fondi saskaņā ar Krievijas likumiem netiek atzīti par juridiskajām personām un tiem nav jāatklāj to akcionāri. Tādējādi bieži ir grūti noteikt, kam šāds fonds patiesībā pieder.

Līdz 2017.gadam Rotenbergu īpašumu noslēpšanai izveidoti vismaz 13 šādi ZIPF, kuru vadība tikusi uzticēta Maskavā dzimušajam uzņēmējam Maksimam Viktorovam un viņa firmai Evocorp.

Viens no šiem Evocorp pārvaldītajiem ZIPF, kā liecina nopludinātie Krievijas Centrālās bankas dokumenti, šķietami pieder 36 gadus vecais Latvijas pilsonei Marijai Borodunovai.

Viens no dokumentiem liecina, ka 2017.gadā Borodunova ar ZPIF Lontano starpniecību kontrolēja 80% no nekustamo īpašumu uzņēmuma “RG-Development”.

Žurnālisti noskaidrojuši, ka viņai piederējuši arī vairāki citi vērtīgi īpašumi, tostarp grezni apartamenti Monako, kurus viņa 2017.gadā izīrējusi kādam Rotenberga uzņēmumam par 260 000 eiro mēnesī.

Kopā ar divām savām nepilngadīgajām meitām Borodunova bijusi arī 4,25 miljonus eiro vērtas villas īpašniece Francijas Azūra krastā.

Saskaņā ar nopludinātajiem Krievijas nodokļu dokumentiem, Borodunova tikai 2020.gadā nopelnījusi 25,5 miljonus ASV dolāru.

Uz žurnālistu jautājumiem Borodunova nav atbildējusi.

Uz vienu no iespējamajiem veidiem, kā viņa tikusi pie šādiem īpašumiem, žurnālistiem norādījuši divi avoti, kas vēlējušies saglabāt savu anonimitāti, jo baidās par savu drošību.

Abi avoti Borodunovu nosaukuši par Arkādija Rotenberga “neoficiālo sievu”.

Viens no avotiem, kas ir pazīstams ar Arkādija Rotenberga aprindām, izteicies, ka viņa attiecības ar Borodunovu nav publiskas, taču “ļaudis, kas tiem tuvi, par tām zinājuši (..) jau ilgu laiku”.

Žurnālistiem nav izdevies tam gūt neatkarīgu apstiprinājumu, taču ar lietotnes Getcontact palīdzību izdevies noskaidrot, ka vismaz ducī gadījumu Borodunovas tālruņa numuru savu kontaktu sarakstos cilvēki saglabājuši ar vārdu “Marija Rotenberga”.

Jaunībā Borodunova ar ģimeni dzīvojusi nelielā privātmājā Rīgas Pļavnieku mikrorajonā, studējusi Maskavā.

Savulaik dzeltenā prese aprakstījusi viņas attiecības ar basketbolistu Armandu Šķēli.

Tagad viņa ir kļuvusi par iespaidīga nekustamo īpašumu portfeļa turētāju vairākās Eiropas valstīs, lai gan redzamas uzņēmējdarbības vēstures viņai nav, norāda žurnālisti. Nekustamā īpašuma iegādes dokumentā Francijā kā viņas nodarbe norādīta kosmetoloģija.

Lasiet arī: Moldovā aizliedz prokrievisku partiju

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas