Moldovā aizliedz prokrievisku partiju

Moldovas Augstākā tiesa aizliegusi prokremliskas partijas darbību dažas nedēļas pēc tam, kad partijas līderis nonāca Eiropas Savienības (ES) sankciju sarakstā, raksta Politico.

Moldovas Augstākā tiesa pirmdien, 19.jūnijā, izziņoja spriedumu, ar kuru partija Shor, ņemot vērā tās pret valsti vērstās darbības, tiek aizliegta.

Shor līderis ir Moldovas-Izraēlas izcelsmes uzņēmējs Ilans Šors, kurš pēdējos mēnešos vairākkārt rīkojis pret Moldovas rietumnieciski orientēto valdību vērstas protesta akcijas, pieprasot prezidentes Maijas Sandu atkāpšanos. Protestētāji konfliktējuši arī ar policiju, un tiek ziņots par vairākiem arestiem.

Tieslietu ministrija norīkos komisiju, lai pārraudzītu partijas likvidēšanu un tās dzēšanu no juridisko personu reģistra.

Viena no partijas vadošajām personām, Marina Taubere, nosaukusi spriedumu par “apkaunojošu un nedzirdētu”.

Maijā Šors, Taubere un citas partijas vadošās personas nonāca ES sankciju sarakstā par darbībām, kas vērstas uz Moldovas politiskās stabilitātes graušanu. ES padome paziņojumā norādīja, ka partija ir “iesaistīta nekārtību un nemieru organizētāju apmācībā un finansēšanā”.

Pirmais brīdinājums par draudiem valsts drošībai nāca no Moldovas kaimiņvalsts Ukrainas, kad tās prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja par ukraiņu izlūkošanas dienestu pārtverto informāciju, ka Maskava plāno atbalstīt valsts apvērsumu Moldovā. Saskaņā ar Sandu sniegto informāciju, plāns ietvēra sabotāžu un militāri apmācītu personu, kas maskējušās par civiliedzīvotājiem, veiktu vardarbību, uzbrukumus valdības ēkām un ķīlnieku saņemšanu.

Šors aprīlī tika atzīts par vainīgu finanšu krāpšanas shēmā 254 miljonu eiro apmērā.

Brisele norādījusi, ka krāpnieciski iegūtie līdzekļi bija paredzēti valsts apvērsuma organizēšanai.

Kopš kara sākuma Ukrainā Moldova cenšas stiprināt saikni ar rietumiem, un pērn vasarā kļuva par ES kandidātvalsti.

Lasiet arī: Moldovas reģions gatavojas viedokļu sadursmēm ar eiropeiski orientēto valdību

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas