Amatpersonas: ASV piestātne sāks operācijas Gazas piekrastē jau šajā nedēļas nogalē

Saskaņā ar ASV amatpersonas un Eiropas amatpersonas teikto, kurām tika piešķirta anonimitāte, lai apspriestu datumus pirms to paziņošanas, ASV armijas būvētā piestātne pie Gazas piekrastes sāks darboties jau šajā nedēļas nogalē, ja vien laikapstākļi vai loģistikas problēmas neradīs šķēršļus, un paredzams, ka drīz pēc tam anklāvā sāks ieplūst palīdzība, trešdien, 1.maijā, ziņo “Politico”.

Paredzams, ka amatpersonas piektdien pieņems lēmumu par projekta darbības uzsākšanu, kas,

iespējams, ļaus palīdzību palestīniešiem saņemt jau nākamās nedēļas sākumā.

Pentagona preses pārstāve Sabrīna Singa (Sabrina Singh) trešdien paziņoja, ka piestātne ir pabeigta vairāk nekā 50% apmērā, taču konkrētu operāciju datumu nenorādīja, sakot, ka tā būs gatava nogādāt palīdzību Gazā maijā.

Taču jaunā palīdzības maršruta izveide tiešāk iesaista ASV Izraēlas un “Hamās” konflikta risināšanā, ASV spēkiem palīdzot nogādāt palīdzību Gazas piekrastē, neraugoties uz to, ka ANO palīdzības dienesti izkraus, organizēs un sadalīs sūtījumus, ASV karavīriem neizkāpjot krastā.

Lai gan Izraēlas Aizsardzības spēki (IDF) nodrošina projekta drošību, tas ir riskants, jo ASV personāls var saskarties ar militantu grupējumu uzbrukumiem vai gūt nejaušus bojājumus Izraēlas gaisa triecienu rezultātā.

Vien pagājušajā nedēļā Gazā bāzētie militanti ar mīnmetēju šāviņiem apšaudīja krasta šķirošanas zonu, kur ANO darbinieki plāno organizēt un sadalīt palīdzību.

Tomēr otrdien aizsardzības ministrs Loids Ostins (Lloyd Austin) atkārtoti uzsvēra, ka ASV neizvietos kājniekus Gazā.

Sākotnēji Aizsardzības departaments ir plānojis katru dienu piegādāt aptuveni 90 kravas automobiļus, bet sasniedzot pilnu darbības jaudu – līdz 150 kravas automobiļiem dienā. Palīdzības piegādes no jūras papildinās pašreizējās vidēji 220 kravas automašīnas dienā, tādējādi palielinot dzīvības glābšanai nepieciešamo palīdzību.

Pagaidu piestātnes būvniecībā ir iesaistīti aptuveni 1 000 ASV karavīru un jūrnieku.

Humānā palīdzība vispirms pa gaisu, vai jūru ieradīsies Kiprā, tur tā tiks pārbaudīta un organizēta, pēc tam paletes ar palīdzību tiks iekrautas komerciālos kuģos, kas dosies uz vairākus simtus metru garo peldošo piestātni, kas noenkurota smiltīs pie Gazas piekrastes.

No turienes palīdzība tiks iekrauta kravas automašīnās uz mazākiem ASV armijas kuģiem, kas transportēs palīdzību no piestātnes uz krastu. Pēc tam kravas automašīnas no mazajiem kuģiem izbrauks krastā, lai nogādātu palīdzību.

IDF nodrošinās operācijas drošību ar tūkstoš karavīru brigādes palīdzību, kā arī Izraēlas Jūras spēku kuģiem un Izraēlas Gaisa spēku līdzekļiem, teica amatpersona.

Lasiet arī: ASV būvēs pagaidu ostu palīdzības piegādēm Gazā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas