ASV būvēs pagaidu ostu palīdzības piegādēm Gazā

Prezidents Džo Baidens (Joe Biden) ceturtdienas, 7.marta, 68 minūšu garajā uzrunā par stāvokli valstī sniedza runu, kurā izklāstīja savus argumentus par labu atkārtotai ievēlēšanai. Apsūdzot Donaldu Trampu (Donald Trump) demokrātijas apdraudēšanā, draudzībā ar Krieviju un šķēršļu radīšanā svarīgam imigrācijas likumprojektam, Baidens arī paziņoja par ASV militāro iniciatīvu Gazas Vidusjūras piekrastē būvēt pagaidu ostu humānās palīdzības nosūtīšanai pa jūru, ziņo Reuters

Baidens paziņoja Kongresam par rīkojumu ASV militārajiem spēkiem uzņemties vadību iniciatīvā, lai Gazas joslas piekrastē izveidotu “pagaidu piestātni”, kas uzņemtu kuģus ar pārtiku, ūdeni, medikamentiem un pagaidu patvēruma vietām.

Operācija, kas sākotnēji tiks koordinēta no Kipras, neietver ASV militārā personāla izvietošanu Gazā,

sacīja Baidens.

Izraēlas amatpersona paziņoja, ka Izraēla “pilnībā atbalsta pagaidu ostas izvietošanu” Gazas piekrastē un, ka operācija tiks veikta, “abām pusēm savstarpēji saskaņojot darbību”.

ANO humānās palīdzības un atjaunošanas koordinatore Gazas joslā Sigrīda Kāga (Sigrid Kaag) atzinīgi novērtēja Vašingtonas pievienošanos Kipras iniciatīvai izveidot jūras koridoru preču piegādei uz Gazu, uzsverot, ka piegādes pa gaisu un jūru nevar aizstāt piegādes pa sauszemi.

Lai gan Izraēla palielina Gazā iebraucošo palīdzības kravas automašīnu skaitu un ASV un citas valstis no gaisa nogādā sūtījumus, palīdzības apjoms joprojām ir nepietiekams, teica kāda ASV amatpersona.

Pagaidu osta palielinās humāno palīdzību palestīniešiem, un tās amatpersonas sadarbosies ar ANO un humānās palīdzības organizācijām, kas “izprot palīdzības sadali Gazā”, teica amatpersona.

Operācija, balstoties uz Kipras iniciatīvu, paredz humānās palīdzības vākšanu salas ostas pilsētā Larnakā un pirms nonākšana Gazā Izraēlas amatpersonas varētu pārbaudīt sūtījumus, paziņojušas amatpersonas.

Baidena lēmums izdot rīkojumu par pagaidu ostas būvniecību tika pieņemts laikā, kad pēc piecus mēnešus ilgušajām Izraēlas karaspēka un “Hamās” kaujām

ANO brīdināja par plašu badu anklāva iedzīvotāju vidū.

Intensīvas Izraēlas bombardēšanas un kauju dēļ, ko izraisīja “Hamās” 7.oktobra uzbrukums Izraēlai, plašas Gazas joslas teritorijas ir izpostītas un lielākā daļa tās iedzīvotāju ir pārvietoti.

Savā runā Baidens sacīja, ka ir nogalināti vairāk nekā 30 000 palestīniešu un lielākā daļa no mirušajiem nav no grupējuma “Hamās”.

“Tūkstošiem un tūkstošiem ir nevainīgas sievietes un bērni,” viņš tika citēts.

Baidena paziņojums nāca klajā, kad viņš cenšas mazināt daudzu Demokrātu partijas biedru dusmas par viņa atbalstu Izraēlai tās ofensīvā Gazā.

Lasiet arī: VIDEO | ASV viceprezidente aicina uz tūlītēju pamieru Gazā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas