VIDEO | ASV viceprezidente aicina uz tūlītēju pamieru Gazā

ASV viceprezidente Kamala Harisa (Kamala Harris) svētdien, 3.martā, pieprasīja palestīniešu kaujinieku grupējumam “Hamās” piekrist tūlītējam sešu nedēļu pamieram, vienlaikus atklāti nosodot un stingri mudinot Izraēlu darīt vairāk, lai palielinātu palīdzības piegādi Gazas joslā, kur, pēc viņas teiktā, nevainīgi cilvēki cieš no “humanitāras katastrofas”, ziņo Reuters.

Harisa, uzstājoties pie vēsturiskā Edmunda Petusa tilta Selmā, Alabamas štatā, aicināja nekavējoties pārtraukt uguni Gazā, taču viņa galvenokārt pievērsās Izraēlai, kas bija līdz šim asākais ASV valdības augsta ranga vadītāja pārmetums par smagajiem apstākļiem Gazā.

“Cilvēki Gazā cieš badu. Apstākļi ir necilvēcīgi… ,”

sacīja Harisa, uzstājot, ka Izraēlas valdībai ir jāveic nopietnāki pasākumi, lai palielinātu palīdzības plūsmu bez jebkādiem attaisnojumiem.

Pagājušajā nedēļā vairāk nekā 100 palestīniešu gāja bojā, tuvojoties palīdzības kravas automašīnai Gazā, un šis notikums, par kuru Harisa atgādināja savā runā, ir apliecinājusi smago humanitāro krīzi Gazā.

“Mēs redzējām, kā izsalkuši, izmisuši cilvēki tuvojās palīdzības kravas automašīnām, vienkārši cenšoties nodrošināt pārtiku savai ģimenei pēc vairākām nedēļām, kad Gazas ziemeļu daļu gandrīz nesasniedza nekāda palīdzība, taču viņus sagaidīja šāvieni un haoss,” sacīja Harisa.

Harisa sacīja, ka Izraēlai ir jāatver jauni robežšķērsošanas punkti, nedrīkst uzlikt “nevajadzīgus ierobežojumus” palīdzības piegādei, jāaizsargā humānās palīdzības personāls un konvoji, lai tie nekļūtu par mērķiem, un jācenšas atjaunot pamatpakalpojumus un jāveicina kārtība, lai “vairāk pārtikas, ūdens un degvielas varētu sasniegt tos, kam tā nepieciešama”.

Sestdien ASV pirmo reizi no gaisa nogādāja palīdzību Gazas joslā.

Izraēla svētdien atteicās piedalīties Kairā notikušajās sarunās par uguns pārtraukšanu Gazas joslā, jo “Hamās” noraidīja prasību sniegt visu vēl dzīvo ķīlnieku sarakstu, ziņoja Izraēlas laikraksts.

““Hamās” apgalvo, ka vēlas pamieru. Vienošanās ir piedāvāta. Un, kā jau mēs esam teikuši, “Hamās” ir jāpiekrīt šim darījumam,” sacīja Harisa, aicinot panākt pamieru, lai ķīlnieki atkal varētu būt kopā ar savām ģimenēm.

Viņas komentāri atspoguļoja spēcīgo neapmierinātību, ja ne izmisumu, ASV valdībā par karu, kas ir kaitējis prezidentam Džo Baidenam (Joe Biden) kreisi noskaņoto vēlētāju vidū, kurš šogad pretendē uz atkārtotu ievēlēšanu.

Lasiet arī: VIDEO | Vairāk nekā 100 mirušo pūlī pie palīdzības konvoja Gazā; kopējais bojāgājušo skaits pārsniedz 30 000

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas