VIDEO | Vairāk nekā 100 mirušo pūlī pie palīdzības konvoja Gazā; kopējais bojāgājušo skaits pārsniedz 30 000

Kad ceturtdien 30 kravas automašīnu konvojs pa “humānās palīdzības koridoru” veda Ēģiptes palīdzību Gazā, to ielenca vairāki simti izmisušu civiliedzīvotāju un pūlī, Izraēlas tanku klātbūtnē, mēģinot dabūt palīdzību, miruši vismaz 112 palestīnieši un 760 ievainoti, kā ziņo “Hamās” vadītā Veselības ministrija, apsūdzot Izraēlu “slaktiņā”, Izraēlas bruņotajiem spēkiem noliedzot, ka būtu apšaudījuši konvoju, piektdien, 1.martā, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Incidents notika dažas stundas, pirms Gazas Veselības ministrija paziņoja, ka Izraēlas-”Hamās” karā nogalināti jau vairāk nekā 30 000 cilvēku.

Izraēlas uzņemtajos kadros redzami simtiem cilvēku uz kravas automašīnām un ap tām, bet sociālajos tīklos publicētajos video redzami attēli, kuros mirstīgās atliekas iekrautas iztukšotās palīdzības mašīnās un ēzeļa pajūgā.

Ceturtdienas incidents notika pie Nabulsi apļveida krustojuma Gazas pilsētas dienvidrietumu malā.

“Daži sāka vardarbīgi grūstīt un līdz pat nāvei sist citus Gazas iedzīvotājus, izlaupot humānās palīdzības sūtījumus,” sacīja IDF galvenais preses pārstāvis Daniels Hagari, “incidenta rezultātā tika nogalināti un ievainoti desmitiem Gazas iedzīvotāju.”

Viņš teica, ka Izraēlas tanki “piesardzīgi mēģināja izklīdināt pūli ar dažiem brīdinājuma šāvieniem”, bet atkāpās, “kad simtiem cilvēku pārauga tūkstošos un situācija kļuva nekontrolējama”.

Izraēlas Aizsardzības spēki (IDF) noliedza, ka būtu uzbrukuši palīdzības konvojam, un uzsvēra, ka centās palīdzēt konvojam virzīties uz priekšu. IDF pārstāvis minēja atsevišķu incidentu kontrolpunktā, kur civiliedzīvotāji neņēma vērā brīdinājuma šāvienus, kā rezultātā karavīri, kas saskatīja potenciālu apdraudējumu, reaģēja “ierobežotā apmērā”.

Kāds palestīniešu aculiecinieks sarunā ar BBC aprakstīja paniku pūlī un autovadītāju vidū, kuri centās braukt uz priekšu. Lielākā daļa bojāgājušo tika nobraukti, liecinieks piebilda.

“Hamās” noraidīja IDF sniegto informāciju, atsaucoties uz “neapstrīdamiem” pierādījumiem

par “tiešu apšaudi uz iedzīvotājiem, tostarp šāvieniem, kuru mērķis bija tūlītēja nāve”.

Desmitiem cietušo kritiskā vai smagā stāvoklī tika nogādāti netālu esošajā al Šifas slimnīcā. Kāds vīrietis slimnīcā sacīja, ka Izraēlas karavīri, atklājuši uguni, “un palīdzības kravas automašīna uzbrauca virsū cilvēkiem”.

Divās citās slimnīcās ārstēja citus cietušos, kuri, pēc šo slimnīcu amatpersonu teiktā, bija ievainoti ar lodēm vai šrapneļiem.

Francija paziņoja, ka “Izraēlas karavīru atklātā uguns pret civiliedzīvotājiem, kas mēģina piekļūt pārtikai”, ir “neattaisnojama”, un ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) pauda bažas, ka šis incidents varētu sarežģīt starpnieku centienus panākt pamieru karā starp Izraēlu un “Hamās”.

ANO ģenerālsekretāra Antonio Gutērreša (António Guterres) pārstāvis sacīja, ka viņš nosoda šo incidentu, un atkārtoti aicināja “nekavējoties panākt humāno pamieru un bez nosacījumiem atbrīvot visus ķīlniekus”.

Lasiet arī: Konfliktā iesaistītās puses atturīgas pēc tam, kad Baidens paziņoja, ka pamiers Gazā ir tuvu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas