Konfliktā iesaistītās puses atturīgas pēc tam, kad Baidens paziņoja, ka pamiers Gazā ir tuvu

Izraēla, “Hamās” un Kataras starpnieki otrdien, 27.februārī, pauda piesardzību attiecībā uz progresu ceļā uz pamieru Gazā, pēc tam, kad Džo Baidens (Joe Biden) paziņoja, ka Izraēla ir gatava apturēt uzbrukumus Gazas joslā uz musulmaņiem svēto Ramadāna mēnesi, noslēdzot pamieru, ko varētu parakstīt jau nākamnedēļ, ziņo Reuters.

Baidens NBC raidījumā “Late Night with Seth Meyers” pauda cerību, ka līdz pirmdienai, 4.martam, varētu tikt panākta vienošanās par uguns pārtraukšanu Gazas joslā, Ramadānam sākoties 10.martā.

“Mans nacionālās drošības padomnieks man teica, ka viņi ir tuvu. Viņi ir tuvu. Viņi vēl nav pabeiguši. Es ceru, ka līdz nākamajai pirmdienai mums būs pamiers,” sacīja Baidens.

Taču Katara, kas ir darbojusies kā galvenais starpnieks un pašlaik uzņem gan “Hamās”, gan Izraēlas delegācijās, lai izstrādātu vienošanās noteikumus, paziņoja, ka vēl nav panākts zīmīgs progress un

tuvākajā laikā nav gaidāms galīgs paziņojums.

“Hamās” izskatot priekšlikumu, par kuru pagājušajā nedēļā Parīzē notikušajā sanāksmē vienojās Izraēla, ASV un starpnieki no Ēģiptes un Kataras, kas paredzētu 40 dienu pārtraukumu visās militārajās operācijās un Izraēlas cietumos ieslodzīto palestīniešu apmaiņu pret Izraēlas ķīlniekiem, humānās palīdzības palielināšanu Gazai un Izraēlas karaspēka izvešanu no apdzīvotajām teritorijām.

Divas augsta ranga “Hamās” amatpersonas aģentūrai Reuters sacīja, ka Baidena izteikumi, kas liecina, ka vienošanās principā jau ir panākta, ir pāragri, jo galvenie jautājumi, tostarp pamiera nosacījumi un Izraēlas spēku izvešana, joprojām nav skaidri, tāpēc kavējas visaptverošas vienošanās panākšana.

Izraēla Baidena piezīmes nekomentēja, taču Izraēlas plašsaziņas līdzekļi citēja neidentificētas amatpersonas, kuras apgalvoja, ka viņus ASV prezidenta komentāri pārsteiguši.

Pēdējās nedēļās Baidens ir vairāk uzstājis uz karadarbības pārtraukšanu. Baidens sacīja NBC, ka Izraēla riskē zaudēt starptautisko atbalstu, ja tā neveiks vairāk pasākumu, lai saudzētu civiliedzīvotājus uzbrukumos.

“Tiek nogalināti pārāk daudz nevainīgu cilvēku,” sacīja Baidens, piebilstot, ka Izraēla ir apņēmusies pirms uzbrukumu pastiprināšanas Rafahā nodrošināt evakuācijas.

Kopš 7.oktobrī “Hamās” vadītie kaujinieki uzbruka Izraēlai, nogalinot vismaz 1 200 cilvēku un sagūstot 253 ķīlniekus, saskaņā ar “Hamās” vadītās Veselības ministrijas datiem ir nogalināti vairāk nekā 30 000 palestīniešu.

Lasiet arī: Izraēla norāda, ka sauszemes ofensīva Rafahā varētu sākties martā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas