Izraēla norāda, ka sauszemes ofensīva Rafahā varētu sākties martā

Svētdien, 18.februārī, Izraēlas kara kabineta loceklis Benijs Gancs brīdināja, ka, ja “Hamās” līdz 10.martam neatbrīvos visus Gazā turētos ķīlniekus, tiks uzsākta ofensīva Rafahā, kamēr pasaulē pieaug iebildumi pret šādu uzbrukumu pilsētai, kur patvērumu rod aptuveni 1,5 miljoni palestīniešu, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Bijušais aizsardzības ministrs Gancs paziņoja, ka, ja līdz Ramadānam, kas sākas 10.martā, ķīlnieki netiks atgriezti, karadarbība uzņems apgriezienus, aptverot arī Rafahas rajonu.

Gancs piebilda, ka Izraēla rīkosies “koordinēti, atvieglojot civiliedzīvotāju evakuāciju un risinot dialogu ar mūsu amerikāņu un ēģiptiešu partneriem, lai līdz minimumam samazinātu civiliedzīvotāju upurus”.

Taču Izraēlas amatpersonas vēl nav sniegušas sīkāku informāciju par evakuācijas plānu.

Tie uzskatīts, ka Izraēla paredz, ka daļa palestīniešu varētu meklēt patvērumu Ēģiptes robežas pusē, kur varas iestādes šim nolūkam būvē lielu mūra nožogojumu, kā ziņo BBC diplomātiskais korespondents.

Lai gan līdz ramadānam ir palikušas trīs nedēļas, daži Rafahas iedzīvotāji, nebūdami pārliecināti par situāciju, jau dodas prom.

Neraugoties uz starptautisko spiedienu neuzbrukt pilsētai, Izraēlas premjerministrs Netanjahu ir apņēmies veikt sauszemes uzbrukumu Rafahai, lai “izēstu” “Hamās”. Ēģipte un dažas citas arābu valstis ir vairākkārt brīdinājušas, ka Izraēlas uzbrukums varētu likt daudziem palestīniešiem pārcelties uz Ēģipti, ko tās uzskata par nepieņemamu. Saūda Arābija brīdināja par “nopietnām sekām”, ja Rafahai tiks uzbrukts.

ASV – Izraēlas galvenais sabiedrotais – ir paziņojusi, ka operācijas uzsākšana pilsētā bez pienācīgas plānošanas būtu “katastrofa”.

Kairā aizvadītajās dienās notika centieni panākt pamieru starp Izraēlu un “Hamās”, lai gan Kataras starpnieki paziņoja, ka progress nav “ļoti daudzsološs”.

Netanjahu sacīja, ka nosūtījis sarunvedējus pēc ASV prezidenta lūguma, bet piebilda, ka viņi neatgriezās uz papildu sarunām, jo “Hamās” prasības bija “nesaprātīgas”, savukārt “Hamās” apsūdzēja Izraēlu par to, ka ceļā uz pamiera vienošanos nav progresa.

Kopš 7.oktobrī “Hamās” vadītie kaujinieki uzbruka Izraēlai, nogalinot vismaz 1 200 cilvēku un sagūstot 253 ķīlniekus, saskaņā ar “Hamās” vadītās Veselības ministrijas datiem ir nogalināti vairāk nekā 28 400 palestīniešu.

Lasiet arī: Īrija, Spānija aicina ES izvērtēt ES un Izraēlas nolīgumu saistībā ar bažām par cilvēktiesību ievērošanu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas