Īrija, Spānija aicina ES izvērtēt ES un Izraēlas nolīgumu saistībā ar bažām par cilvēktiesību ievērošanu

Spānijas premjerministrs Pedro Sančess (Pedro Sánchez) un viņa Īrijas kolēģis Leo Varadkars (Leo Varadkar) ir aicinājuši “steidzami pārskatīt” Eiropas Savienības (ES) un Izraēlas asociācijas tirdzniecības nolīgumu sakarā ar iespējamiem cilvēktiesību pārkāpumiem Gazā, laikā, kad palestīnieši baidās, ka Izraēla drīzumā uzsāks plānoto uzbrukumu dienvidu pilsētai Rafahai, kas ir pēdējā patvēruma vieta Gazā, pēc tam, kad Kairā notikušās pamiera sarunas beidzās bez rezultātiem, ziņo Reuters.

“Mēs esam ļoti nobažījušies par situācijas pasliktināšanos Izraēlā un Gazā,” premjerministri norādījuši Spānijas valdības tīmekļa vietnē publicētajā kopīgajā vēstulē.

Vēstulē tika uzsvērts paaugstinātais apdraudējums, ko rada Izraēlas paplašinātā militārā operācija Rafahas apgabalā,

un tajā aicināts steidzami iejaukties starptautiskajām iestādēm. Vēstulē premjerministri arī aicināja atbrīvot ķīlniekus un nekavējoties pārtraukt uguni.

ES Komisija apstiprināja, ka ir saņēmusi vēstuli, un aicināja visas puses, jo īpaši Izraēlu, ievērot starptautiskās tiesības un uzsvēra, ka starptautisko tiesību pārkāpumu gadījumos ir jāuzņemas atbildība.

Pirms divām nedēļām Īrijas premjerministrs Leo Varadkars sacīja, ka viņš ar citiem ES valdību vadītājiem pārskatīs ES un Izraēlas Asociācijas nolīgumu, pamatojoties uz to, ka Izraēla, iespējams, pārkāpj nolīguma cilvēktiesību klauzulu.

Šis 23 gadus vecais nolīgums ir vērsts uz preču, pakalpojumu un kapitāla brīvu tirdzniecību, uzsverot “cilvēktiesību un demokrātijas principu ievērošanu”, raksta Reuters.

Līdz šim tikai Spānija un Īrija ir publiski paudušas atbalstu pārskatīšanai.

Varadkars arī minējis ES valstu diskusijas par iespējamu kopīgu Palestīnas valsts atzīšanu. Īrija un Spānija ir paudušas atbalstu palestīniešu tiesībām, un abas ir apsvērušas iespēju atzīt Palestīnas valsti.

Izraēlas plašā ofensīva Gazā, kā ziņo “Hamās” vadītās veselības iestādes, prasījusi vairāk nekā 28 000 palestīniešu dzīvību, un tiek apgalvots, ka tūkstošiem cilvēku atrodas zem gruvešiem. Izraēla noliedz apsūdzības kara noziegumos, skaidrojot savas darbības ar “Hamās” 7.oktobra uzbrukumu, kura rezultātā gāja bojā 1 200 izraēliešu un 240 tika sagrābti par ķīlniekiem.

Lasiet arī: Nīderlandes tiesa pieprasa apturēt F-35 iznīcinātāju rezerves daļu eksportu uz Izraēlu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas