Nīderlandes tiesa pieprasa apturēt F-35 iznīcinātāju rezerves daļu eksportu uz Izraēlu

Nīderlandes apelācijas tiesa pirmdien, 12.februārī, lika valdībai apturēt visu F-35 iznīcinātāju rezerves daļu eksportu uz Izraēlu, atsaucoties uz bažām par to izmantošanu starptautisko tiesību pārkāpumos Izraēlas Gazas joslas ofensīvas laikā, vienlaikus noraidot valdības lūgumu apturēt rīkojuma izpildi līdz pārsūdzības iesniegšanai Augstākajā tiesā, dodot valstij septiņas dienas lēmuma izpildei un astoņas nedēļas lēmuma pārsūdzēšanai, ziņo Reuters.

“Nav noliedzams, ka pastāv nepārprotams risks, ka eksportētās F-35 rezerves daļas tiek izmantotas nopietnos starptautisko humanitāro tiesību pārkāpumos,” norādīja tiesa.

Nīderlandē atrodas ASV piederoša F-35 rezerves daļu noliktava, kas tās piegādā dažādām valstīm, tostarp Izraēlai. Tiesa norādījusi, ka nākotnē varētu atsākt F-35 detaļu eksportu uz Izraēlu

ar nosacījumu, ka tās netiks izmantotas militārajās operācijās Gazā.

Nīderlandes valdība plānojot pārsūdzēt Nīderlandes tiesas rīkojumu, apgalvojot, ka tas pārkāpj valsts ārpolitikas pienākumus. Tirdzniecības ministrs Džefrijs van Līvens (Geoffrey van Leeuwen) apgalvojis, ka F-35 piegāde ir ļoti svarīgi Izraēlas drošībai un tās spējai aizsargāt sevi pret draudiem reģionā, tostarp pret Irānu, Jemenu, Sīriju un Libānu.

Viņš piebildis, ka lēmums iesniegt apelāciju nav saistīts ar “ļoti satraucošo” situāciju Gazā.

Atsevišķā tiesas prāvā janvārī Starptautiskā Tiesa noteikusi, ka Izraēlai konfliktā ar “Hamās” ir jānovērš genocīda izpausmes, kas rosināja cilvēktiesību aizsardzības grupas atkārtoti aicināt aizliegt ieroču eksportu uz Izraēlu. Šo lietu pret Nīderlandes valdību decembrī iesniegušas vairākas cilvēktiesību grupas.

Tikmēr pirmdien Izraēla paziņojusi, ka Izraēlas militāro spēku, valsts drošības dienesta “Shin Bet” un īpašās policijas vienības operācija Rafahā atbrīvojusi divus ķīlniekus – 60 gadus veco Fernando Simonu Marmanu (Fernando Simon Marman) un 70 gadus veco Luisu Haru (Louis Hare), paziņojuši bruņotie spēki. Abu atbrīvoto ķīlnieku stāvoklis esot labs, un viņiem tiek veiktas medicīniskās pārbaudes.

Premjerministrs Benjamins Netanjahu sacīja, ka pirmdienas glābšanas operācija liecinot, ka militārais spiediens ir jāturpina,

ignorējot starptautisko satraukumu par plāniem veikt sauszemes uzbrukumu Rafahai.

Gazas veselības iestādes paziņojušas, ka naktī Izraēlas operācijas laikā nogalināti 67 cilvēki un mirušo skaits varētu pieaugt.

Svētdien, 11.februārī, ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) ieteicis Netanjahu nesākt militāro operāciju Rafahā bez droša plāna par civiliedzīvotāju drošību, saskaņā ar Balto namu. Baidens iepriekš kritizējis Izraēlas militāro reakciju Gazā, uzskatot to par “pārspīlētu” un paužot dziļas bažas par civiliedzīvotāju upuru skaita palielināšanos.

Izraēlas plašā ofensīva Gazā, kā ziņo “Hamās” vadītās veselības iestādes, prasījusi vairāk nekā 28 000 palestīniešu dzīvību, un tiek apgalvots, ka tūkstošiem cilvēku atrodas zem gruvešiem. Izraēla noliedz apsūdzības kara noziegumos, skaidrojot savas darbības ar “Hamās” 7.oktobra uzbrukumu, kura rezultātā gāja bojā 1200 izraēliešu un 240 tika sagrābti par ķīlniekiem.

Lasiet arī: “Hamās” atbild uz pamiera priekšlikumu ar 135 dienu pamiera plānu, ierosina pilnīgu Izraēlas atkāpšanos

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas