“Hamās” atbild uz pamiera priekšlikumu ar 135 dienu pamiera plānu, ierosina pilnīgu Izraēlas atkāpšanos

Atbildot uz pagājušajā nedēļā starpniekvalstu Kataras un Ēģiptes nosūtīto priekšlikumu, ko atbalstīja ASV un Izraēla, “Hamās” ir ierosinājis pamiera plānu trīs posmos, katram ilgstot 45 dienas, kas paredzētu četrus ar pusi mēnešus ilgu mieru Gazā, kura laikā tiktu atbrīvoti visi ķīlnieki, Izraēla izvestu savu karaspēku un tiktu panākta vienošanās par kara izbeigšanu, trešdien, 7.februārī, ziņo Reuters.

Dokumenta, ar kuru iepazinās aģentūra Reuters, pirmajā posmā paredzēts apmainīt visas izraēliešu ķīlnieces, vīriešus līdz 19 gadu vecumam, vecāka gadagājuma cilvēkus un slimniekus pret palestīniešu sievietēm un bērniem, kas atrodas Izraēlas cietumos, Izraēlas karaspēka izvešanu no apdzīvotajām vietām un Gazas atjaunošanas darbu sākšanu.

Otrais posms ietver atlikušo Izraēlas ķīlnieku apmaiņu pret palestīniešu ieslodzītajiem un pilnīgu Izraēlas karaspēka izvešanu no Gazas joslas. Pēdējais posms paredz mirstīgo atlieku apmaiņu. Pamiera laikā Gazas joslā palielinātos palīdzības piegādes.

Līdz 135 dienu perioda beigām paredzēts pabeigt sarunas par kara izbeigšanu.

ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) uz šo priekšlikumu reaģēja atturīgi un nosauca to par “nedaudz pārspīlētu”. Valsts sekretārs Entonijs Blinkens (Anthony Blinken) sacīja, ka vēl ir “daudz darāmā”, lai panāktu pastāvīgu pamieru, uzsverot, ka ir svarīgi panākt ilgstošu mieru.

Izraēlas “13.kanāls” citējis kādu augsta ranga amatpersonu, kura sacīja, ka dažas “Hamās” prasības Izraēla uzskata par nepieņemamām. Izraēla ir norādījusi, ka neizvedīs karaspēku, kamēr “Hamās” netiks iznīcināts.

Saskaņā ar amatpersonas teikto Izraēlas iestādes apsver iespēju noraidīt Gazas priekšlikumus vai pieprasīt alternatīvus nosacījumus.

ASV valsts sekretārs Antonijs Blinkens, kurš naktī ieradās Izraēlā pēc tikšanās ar starpniekvalstu Kataras un Ēģiptes vadītājiem, šodien tikās ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu, lai apspriestu šo priekšlikumu.

Izraēla sāka militāro ofensīvu Gazā pēc tam, kad 7.oktobrī “Hamās” kaujinieki Izraēlas dienvidos nogalināja 1 200 cilvēku un sagrāba 253 ķīlniekus. Gazas varasiestādes apgalvojot, ka Izraēlas uzbrukumā ir nogalināti jau vairāk nekā 27 000 palestīniešu. Savukārt Izraēla saka, ka Gazas joslā ir nogalinājusi 10 000 kaujinieku un zaudējusi 226 karavīrus.

Lasiet arī: Palestīnieši cer, ka Blinkena vizīte panāks Gazas pamieru

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas