Palestīnieši cer, ka Blinkena vizīte panāks Gazas pamieru

Palestīnieši Gazas joslā, kas cieš no bombardēšanas, pirmdien, 5.februārī, pauda cerību, ka ASV valsts sekretāra Entonija Blinkena (Antony Blinken) vizīte reģionā palīdzēs panākt pamieru un novērst jaunu Izraēlas uzbrukumu Rafai. Antonijs Blinkens ir ceļā uz Tuvajiem Austrumiem, lai savā pirmajā vizītē kopš Vašingtona ar Izraēlas starpniecību izteica piedāvājumu par pirmo pagarināto pamieru konfliktā, ziņo Reuters.

Pagājušajā nedēļā Kataras un Ēģiptes starpnieki “Hamās” nosūtīja piedāvājumu, uz kuru joprojām tiek gaidīta atbilde, kaujiniekiem apgalvojot, ka viņi vēlas saņemt vairāk garantiju par to, ka piedāvājums izbeigs četrus mēnešus ilgo karu Gazas joslā.

Lai gan ASV divas dienas veic gaisa triecienus pret Irānai draudzīgajiem bruņotajiem grupējumiem Tuvajos Austrumos, tā diplomātiski iesaistās, lai novērstu turpmāku eskalāciju reģionā.

Tikmēr Izraēla turpina intensīvu kauju ofensīvu, apsverot jaunu sauszemes uzbrukumu Rafā, kur dzīvo vairāk nekā puse Gazas iedzīvotāju, spiežot uz anklāva dienvidu robežu ar Ēģipti, kur visi pārsvarā dzīvo pagaidu teltīs.

Pamiera priekšlikums, kura ilgums paredzēts vismaz 40 dienas,

ietver atlikušo ķīlnieku atbrīvošanu. Pamiera mērķis ir arī risināt Gazas humāno krīzi, ļaujot ievest palīdzību Gazā un ļaujot 2,3 miljoniem anklāva iedzīvotāju atgriezties mājās, kas pamestas konflikta dēļ. Ierosinātais pamiers ir ilgāks par iepriekšējo pamieru, kas ilga nedēļu.

“Mēs vēlamies, lai karš beidzas, un gribam atgriezties mājās, tas ir viss, ko mēs šobrīd vēlamies,” sacīja 35 gadus vecais četru bērnu tēvs Jamens Hamads, ar kuru Reuters sazinājās, izmantojot ziņojumapmaiņas lietotni, no ANO skolas Deirelbelehas pilsētā Gazas centrālajā daļā, kur tagad dzīvojot desmitiem tūkstošu pārvietoto ģimeņu.

Hamads cerot, ka Antonija Blinkena vizīte būs vēstījums Izraēlas premjerministram Benjaminam Netanjahu, ka jāpārtrauc karadarbība, un ka palestīniešu grupējumi rīkosies savas tautas interesēs.

Gazas varasiestādes apgalvojot, ka Izraēlas uzbrukumā ir nogalināti jau vairāk nekā 27 000 palestīniešu, bet vēl tūkstošiem mirušo, iespējams, neesot atrasti drupās. Savukārt Izraēla apgalvojot, ka kaujās Gazas joslā ir nogalinājusi 10 000 kaujinieku un zaudējusi 226 karavīrus pēc tam, kad 7.oktobrī “Hamās” uzbrukumos tika nogalināti 1 200 cilvēki.

Lasiet arī: Baidens izjūt spiedienu atbildēt Irānai, pēc tās uzbrukuma ASV karavīriem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas