Baidens izjūt spiedienu atbildēt Irānai, pēc tās uzbrukuma ASV karavīriem

Irānas atbalstīto kaujinieku svētdien nogalinātie trīs ASV karavīri kāpina politisko spiedienu pret prezidentu Džo Baidenu (Joe Biden) veikt tiešus pasākumus pret Irānu, Baidena atbildes iespējām variējot no vēršanās pret Irānas bruņotajiem spēkiem Irānā vai ārpus tās, līdz piesardzīgākam atbildes uzbrukumam Irānas atbalstītajiem kaujiniekiem, kas par to atbildīgi, otrdien, 30.janvārī, ziņo Reuters.

Irānas atbalstītie spēki kopš Izraēlas un “Hamās” kara oktobrī vairāk nekā 150 reizes ir uzbrukuši ASV spēkiem Tuvajos Austrumos, taču, līdz svētdienas uzbrukumam 22.tornim netālu no Jordānijas ziemeļaustrumu robežas ar Sīriju triecienos netika nogalināti ASV karavīri, ne arī ievainoti tik daudzi.

Baidens sacīja, ka ASV reaģēs, nesniedzot sīkāku informāciju,

raksta Reuters.

Republikāņi pārmet Baidenam, ka viņš atstājis amerikāņu spēkus neaizsargātus, sakot, ka ASV ir jāuzbrūk Irānai. Viņi iestājas par stingru militāru reakciju pret Irānu, pieprasot Irānai un tās sabiedrotajiem uzņemties atbildību.

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps (Donald Trump), kurš šogad prezidenta vēlēšanās cer stāties pretī Baidenam, raksturojis uzbrukumu kā “Džo Baidena vājuma un padošanās sekas”.

Demokrātu pārstāvis Sets Moltons (Seth Moulton), jūras kājnieku veterāns, brīdinājis pret republikāņu aicinājumiem uz karu ar Irānu, uzsverot, ka “atturēšana ir sarežģīta, taču karš ir bīstamāks”, un iestājās par stratēģisku reakciju, kas atbilstu ASV nosacījumiem un plānam.

Eksperti brīdina, ka jebkurš trieciens pret Irānas spēkiem Irānas iekšienē

var likt Teherānai atbildēt ar spēku, saasinot situāciju Tuvajos Austrumos, bet kā iespējamu atbildes reakciju ierosinot vērsties pret kādu nozīmīgu mērķi vai vērtīgu kaujinieku grupējumu no Irānas atbalstītajiem grupējumiem Irākā vai Sīrijā.

Kāda ASV aizsardzības nozares amatpersona, kura ar Reuters runāja, neizpaužot anonimitāti, sacīja, ka nav skaidrs, ko ASV varētu iegūt, uzbrūkot Irānai, “ja vien ASV nav gatava uzsākt pilnīgu karu,” sacīja amatpersona.

Eksperti norāda, ka Irāna ir pierādījusi, ka atsevišķos saspīlējuma periodos tā var “pamirkšķināt pirmā”, atzīmējot panākumus, kas gūti, veicot triecienus Irānas grupējumiem ārpus Irānas, norādot uz iespējamu atbildes stratēģiju.

Lasiet arī: VIDEO | Trampa uzvara Ņūhempšīrā signalizē republikāņu sacīkstes gaidāmās beigas

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas