VIDEO | Trampa uzvara Ņūhempšīrā signalizē republikāņu sacīkstes gaidāmās beigas

Donalds Tramps (Donald Trump) otrdien, 23.janvārī, guva uzvaru Ņūhempšīras priekšvēlēšanās, tādējādi faktiski izslēdzot savu pēdējo konkurenti, bijušo Dienvidkarolīnas gubernatori Nikiju Heiliju (Nikki Haley), no cīņas par 2024.gada republikāņu prezidenta nomināciju, ziņo BBC.

Trampa uzvara nozīmē, ka cīņa par kandidāta nomināciju ir beigusies, pat ja Heilija vēl nav padevusies un turpinās kamapaņu, kas bijušo prezidentu acīmredzot kaitināja, otrdienas vakarā, asi izsakoties un kritizējot savu sāncensi par viņas sniegto runu: “Viņa saka runu, it kā būtu uzvarējusi. Viņa neuzvarēja. Viņa zaudēja.”

Lai gan Tramps nesasniedza prognozēto 20 punktu pārsvaru, viņa uzvara Ņūhempšīrā nostiprināja viņa līderpozīciju republikāņu nominācijas sacensībās.

Ar triumfu Aiovā, nākamie štati viņam ir vēl draudzīgāki, kas liecina par nominācijas potenciālu.

Iespējams, ka īstermiņā tas Heiliju neatturēs, taču realitāte ir tāda, ka Ņūhempšīra bija viņas labākā iespēja pārraut Trampa gājienu pretī republikāņu prezidenta nominācijai.

Ja Nikija Heilija turpinās savu kampaņu, viņu gaida izaicinājumi, jo Donaldu Trampu plaši atbalsta Dienvidkarolīnas republikāņu elite un viņš saglabā ievērojamu pārsvaru aptaujās. Šo pārsvaru Tramps uzsvēra savā otrdienas vakara runā, pārliecinoši prognozējot savu uzvaru Dienvidkarolīnā.

Pat ja Nikija Heilija izstāsies, Trampa komandai ir pamats bažām, jo 32% Ņūhempšīras republikāņu priekšvēlēšanu vēlētājiem neatbalstītu Trampu vispārējās vēlēšanās, kā ziņo “Fox News” vēlētāju analīze, tikai 49% uzskatot sevi par Trampa atbalstītājiem.

“CBS” aptaujā, kas veikta iznākot no vēlēšanu iecirkņa, uzsvērts spēcīgais Trampa atbalsts ļoti konservatīvo, bez augstākās izglītības un evaņģēlisko kristiešu vēlētāju vidū, iegūstot attiecīgi 88%, 66% un līdzīgu balsu pārsvaru.

Tomēr viņa pievilcība ir mazāka mēreno (23%) un augstskolu absolventu (39%) vidū. Tieši šo grupu atbalsts viņam ir nepieciešams, lai nodrošinātu uzvaru pret potenciālo demokrātu kandidātu Džo Baidenu (Joe Biden) novembra vispārējās vēlēšanās.

Un pēc otrdienas vakara rezultātiem šī 2020.gada prezidenta vēlēšanu atkārtošanās šķiet daudz ticamāka, lai gan, kā liecina aptaujas daudzi amerikāņi to nevēlas, vēsta BBC.

Lasiet arī: Ņūhempšīras štatā Nikija Heilija “cīnīsies aci pret aci” ar Donaldu Trampu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas