ANO bēgļu aģentūra: 2023.gadā piespiedu kārtā pārvietoti 117 miljoni cilvēku

ANO bēgļu aģentūra (UNHCR) ceturtdien, 13.jūnijā, paziņoja, ka pagājušajā gadā rekordliels skaits cilvēku – 117,3 miljoni – tika piespiedu kārtā pārvietoti, un brīdināja, ka bez būtiskām politiskām pārmaiņām pasaulē šis skaitlis varētu turpināt augt, ziņo “Reuters” un BBC.

UNHCR pārstāvis Filipo Grandi (Filippo Grandi) uzsvēra, ka pārvietoto personu vidū ir bēgļi, patvēruma meklētāji un valsts iekšienē pārvietotās personas, kas spiestas bēgt konfliktu, vajāšanu un aizvien sarežģītāku vardarbības formu dēļ.

“Konflikti joprojām ir galvenais pārvietošanas iemesls,” sacīja Grandi.

Ziņojumā par piespiedu pārvietošanas globālajām tendencēm norādīts, ka pēdējo 12 gadu laikā piespiedu kārtā pārvietoto personu skaits katru gadu pastāvīgi pieaug, un aplēses liecina, ka līdz 2024.gada aprīļa beigām šo cilvēku skaits varētu pārsniegt 120 miljonus.

“Ja vien starptautiskajā ģeopolitikā nenotiks pārmaiņas, diemžēl redzu, ka šis skaitlis turpinās augt,” sacīja Grandi.

Starp konfliktiem, kas ir izraisījuši iedzīvotāju pārvietošanu, ir arī karš Sudānā, kuru Grandi raksturoja kā “vienu no katastrofālākajiem”, lai gan tam netika pievērsta tik liela uzmanība kā citām krīzēm. Vairāk nekā deviņi miljoni cilvēku ir pārvietoti valsts iekšienē, un vēl divi miljoni ir aizbēguši uz kaimiņvalstīm, tostarp Čadu, Ēģipti un Dienvidsudānu, sacīja Grandi.

Izraēlas un “Hamās” karš Gazā kopš oktobra ir pārvietojis aptuveni 75% iedzīvotāju – 1,7 miljonus cilvēku. Grandi brīdināja, ka iespējamā Gazas joslas iedzīvotāju bēgšana uz Ēģipti no Rafahas, lai izvairītos no Izraēlas militārās ofensīvas, būtu katastrofāla, jo nav skaidrs, vai pārvietotie Gazas iedzīvotāji jebkad varēs atgriezties.

Pasaulē vislielākā pārvietošanas krīze joprojām ir Sīrijā, kur konflikts, kurš sākās 2011.gadā, no mājām padzinis gandrīz 14 miljonus cilvēku.

Pagājušajā gadā kauju dēļ vēl miljoniem cilvēku tika padzīti no savām mājām Kongo Demokrātiskajā Republikā un Mjanmā.

ANO bēgļu aģentūra arī uzsvēra, ka ir nepatiesi apgalvot, ka visi bēgļi un migranti dodas uz turīgām valstīm, norādot, ka lielākā daļa bēgļu atrodas kaimiņvalstīs un valstīs ar zemiem un vidējiem ienākumiem.

Lasiet arī: ANO sarakstam par vardarbību pret bērniem pievieno Izraēlu, “Hamās” un Sudānas karojošās puses

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas