ANO sarakstam par vardarbību pret bērniem pievieno Izraēlu, “Hamās” un Sudānas karojošās puses

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterrešs (Antonio Guterres) otrdien, 11.jūnijā, par bērnu nogalināšanu un sakropļošanu 2023.gadā apsūdzēja un kaunināja Izraēlas bruņotos un drošības spēkus, palestīniešu kaujiniekus “Hamās” un “Islāma džihādu”, kā arī Sudānas bruņotos spēkus un paramilitāristus “Ātrā atbalsta spēkus” (RSF), pievienojot tās ikgadējam globālajam pārkāpēju sarakstam par pārkāpumiem pret bērniem, ziņo “Reuters”.

Ziņojumā ANO Drošības padomei Guterrešs arī kritizēja Izraēlas un Sudānas bruņotos spēkus par uzbrukumiem skolām un slimnīcām, kā arī nosodīja “Hamās” un “Islāma džihādu” par bērnu nolaupīšanu.

Ziņojumā, ko sagatavojusi Guterreša sūtne bērnu un bruņotu konfliktu jautājumos Virdžīnija Gamba (Virginia Gamba), iekļauti seši smagi pārkāpumi – nogalināšana un sakropļošana, seksuāla vardarbība, nolaupīšana, rekrutēšana un izmantošana, palīdzības liegšana un uzbrukumi skolām un slimnīcām.

Ziņojumam pievienotā saraksta mērķis ir kaunināt konfliktā iesaistītās puses, cerot, ka tādējādi tās tiks mudinātas īstenot pasākumus bērnu aizsardzībai. Tajā ziņots tikai par ANO pārbaudītiem pārkāpumiem.

“2023.gadā vardarbība pret bērniem bruņotos konfliktos sasniedza ārkārtīgi augstu līmeni,

un smagu pārkāpumu skaits pieauga par 21%,” teikts ziņojumā. “Nogalināšanas un sakropļošanas gadījumu skaits pieauga par satriecošiem 35%.”

“Visvairāk smagu pārkāpumu tika apstiprināti Izraēlā un okupētajās palestīniešu teritorijās, Kongo Demokrātiskajā Republikā, Mjanmā, Somālijā, Nigērijā un Sudānā,” teikts ziņojumā, raksturojot pārkāpumu pārbaudi kā “ārkārtīgi sarežģītu”.

Krievijas bruņotie spēki un ar Krieviju saistītie grupējumi, kopš pagājušajā gadā tika iekļauti sarakstā par bērnu nogalināšanu un sakropļošanu Ukrainā, tika atstāti sarakstā.

ANO ziņojumā 5 698 pārkāpumi tika piedēvēti Izraēlas bruņotajiem spēkiem, 116 – “Hamās” un 21 – Palestīnas “Islāma džihādam”.

Ziņojumā tika apstiprināta 2 267 palestīniešu bērnu nogalināšana, galvenokārt Gazā, taču tika norādīts, ka joprojām notiek atbildības noteikšana. Tajā teikts, ka līdz šim Izraēlas bruņotie spēki ir atbildīgi par 206 bērnu nogalināšanu, bet 136 pārkāpumi pret Izraēlas bērniem tika piedēvēti “Hamās”. Saskaņā ar ziņojumu 2023.gadā tika apstiprināts 371 uzbrukums skolām un slimnīcām, no kuriem Izraēlas spēki bijuši atbildīgi 340 uzbrukumos. Ziņojumā arī norādīti gadījumi, kad Izraēlas spēki militāros nolūkos izmantoja ātrās palīdzības auto un ka bijis viens gadījumus, kad “Hamās” militāriem nolūkiem izmantoja slimnīcu.

Sudānā ANO apstiprinājusi 1 721 pārkāpumu, tostarp 480 slepkavības un 764 sakropļošanas gadījumus, galvenokārt bruņoto spēku un RSF savstarpējās apšaudēs. Turklāt tikuši apstiprināti 85 uzbrukumi skolām un slimnīcām. Tika apstiprināta seksuāla vardarbība pret 114 meitenēm, no kuriem 57 gadījumos bija atbildīgi RSF.

Ukrainā ANO apstiprināja, ka nogalināti 80 bērni un sakropļoti 339 bērni, no kuriem Krievijas spēki ir atbildīgi par 59 bērnu nogalināšanu un 228 sakropļošanu. Ziņojumā 249 uzbrukumus skolām un slimnīcām ANO piedēvēja Krievijas spēkiem un 70 šāda veida uzbrukumus Ukrainas bruņotajiem spēkiem, kas militārām vajadzībām izmantojuši arī divas skolas un vienu slimnīcu.

Lasiet arī: ANO Drošības padome atbalsta rezolūciju par pamieru Gazā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas