ANO Drošības padome atbalsta rezolūciju par pamieru Gazā

ANO Drošības padome pirmdien, 10.jūnijā, apstiprināja ASV rezolūciju – ASV prezidenta Džo Baidena (Joe Biden) 31.maijā izklāstīto trīs posmu pamiera plānu, ko viņš raksturoja kā Izraēlas iniciatīvu – par Gazas pamieru un ķīlnieku atbrīvošanu, nobalsojot ar 14 balsīm par un 0 pret, Krievijai atturoties, un aicināja palestīniešu kaujiniekus pieņemt vienošanos, kuras mērķis ir izbeigt astoņus mēnešus ilgušo karu, ziņo “Reuters”.

Palestīniešu grupējums “Hamās” atzinīgi novērtējis rezolūcijas pieņemšanu un paziņojumā norādījis, ka ir gatavs sadarboties ar starpniekiem, lai īstenotu plāna principus, “kas atbilst mūsu tautas un pretošanās prasībām”.

“Šodien mēs balsojām par mieru,” pēc balsojuma padomei sacīja ASV vēstniece ANO Linda Tomasa-Grīnfīlda (Linda Thomas-Greenfield).

Rezolūcijā atzinīgi novērtēts jaunais pamiera priekšlikums, norādīts, ka Izraēla to ir pieņēmusi, “Hamās” aicināts tam piekrist un

“abas puses mudinātas nekavējoties un bez nosacījumiem pilnībā īstenot tā nosacījumus”.

Pamiera pārtraukšanas priekšlikums ietver trīs posmus. Pirmajā, sešu nedēļu ilgajā posmā, papildus humānajai palīdzībai, būtu paredzēts pilnībā pārtraukt uguni, atbrīvot daļu ķīlnieku, apmainīties ar gūstekņiem un ļaut palestīniešu civiliedzīvotājiem atgriezties savās mājās un norādīts, ka “ja sarunu pirmais posms ilgs ilgāk nekā sešas nedēļas, pamiers turpināsies tik ilgi, cik ilgas būs sarunas”.

Otrajā posmā paredzēts atbrīvot visus atlikušos ķīlniekus un pilnībā izvest Izraēlas bruņotos spēkus, kam sekos Gazas atjaunošanas plāna trešais posms un Gazā joprojām esošo mirušo ķīlnieku mirstīgo atlieku atdošana.

Rezolūcijā arī atkārtoti pausta apņemšanās panākt divu valstu risinājumu.

Taču tajā netika pietiekami detalizēti izklāstīta informācija Maskavai, Krievijas vēstniekam ANO Vasilijam Nebenziai, kritizējot rezolūciju par nekonkrētību, jautājot, kam tieši Izraēla ir piekritusi, un sacīja, ka Drošības padomei nevajadzētu parakstīt vienošanās ar “neskaidriem parametriem”.

Taču Izraēlas vecākais diplomāts ANO Reuts Šapirs Ben Naftalijs uzrunājis ANO, atkārtoti uzsverot, ka Izraēlas mērķi vienmēr bijuši skaidri: atbrīvot ķīlniekus, sagraut “Hamās” spējas un nodrošināt, ka Gaza vairs nerada draudus nākotnē, un vienlaikus vainoija “Hamās” konflikta paildzināšanā.

Martā ANO Drošības padome pieprasīja nekavējoties pārtraukt uguni un bez nosacījumiem atbrīvot visus ķīlniekus, kuri atrodas “Hamās” gūstā, ASV, Ēģiptei un Katarai mēnešiem ilgi vedot sarunas starp abām pusēm.

“Hamās” vēlas, lai tiktu izbeigts karš Gazas joslā un Izraēla pilnībā izvestu savu karaspēku no anklāva.

Izraēla veic atbildes pasākumus pēc “Hamās” kaujinieku 7.oktobra uzbrukuma, kura rezultātā tika nogalināti vairāk nekā 1 200 izraēliešu un sagūstīti vairāk nekā 250 ķīlnieki. Saskaņā ar Gazas veselības iestāžu datiem Izraēlas uzbrukumā Gazas joslai ir nogalināti vairāk nekā 37 000 palestīniešu.

Lasiet arī: Izraēlas ķīlnieku glābšanā nogalināti 274 palestīnieši; Izraēlas ministrs Gancs pamet ārkārtas valdību

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas