ANO brīdina par nesaprātīgu ūdens resursu lietošanu

ANO ziņojums brīdina par draudošu ūdens krīzi pasaulē un nenovēršamu ūdens trūkumu nekontrolēta patēriņa un klimata izmaiņu dēļ, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Ziņojumā norādīts, ka pasaule «akli dodas pa bīstamu ceļu», un tas publiskots pirms pirmā lielā ANO samita, kas veltīts ūdens jautājumiem, kopš 1977.gada. Trīs dienu tikšanās Ņujorkā sāksies trešdien, 22.martā, un pulcēs tūkstošiem delegātu no visas pasaules.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterrešs (António Guterres) norādījis, ka cilvēces izdzīvošanai neaizvietojamos ūdens resursus samazina piesārņojums, nekontrolēta globālā sasilšana un ilgtspējas trūkums ūdens apsaimniekošanas jomā. ANO un UNESCO kopējā ziņojumā teikts, ka endēmiska ūdens trūkuma iemesls ir pārlieku lielais patēriņš un piesārņojums, savukārt globālā sasilšana palielinās sezonālās ūdens pieejamības problēmas gan reģionos, kur ūdens ir pietiekami, gan tajos, kuros jau tagad vērojams ūdens deficīts.

Viens no ziņojuma vadošajiem autoriem, Ričards Konors (Richard Connor), sacīja, ka apmēram 10% pasaules iedzīvotāju šobrīd dzīvo vietās, kur ir augsts vai kritisks ūdens trūkums:

«Ziņojumā esam norādījuši, ka līdz pat 3,5 miljardiem cilvēku vismaz vienu mēnesi gadā izjūt ūdens trūkumu.»

Konors piebilda, ka problēmas pieaug, un, ja tās nerisinās, noteikti iestāsies ūdens krīze.

ANO ģenerālsekretāra vietniece Uša Rao Monari (Usha Rao Monari) BBC sacīja, ka turpmāk ir jādomā par resursu saprātīgu izmantošanu: «Uz planētas ir pietiekami daudz ūdens, ja vien mēs to pārvaldīsim efektīvāk nekā esam to darījuši pēdējās desmitgadēs. Es domāju, ka mums ir jāatrod jauni pārvaldības modeļi, jauni finansējuma modeļi, jauna pieeja ūdens izmantošanai un atkārtotai izmantošanai. Domāju, ka tehnoloģijas un inovācijas spēlēs lielu lomu ūdens sektora pārvaldīšanā un ūdens pielietojumā.»

Samitu rīko Nīderlande un Tadžikistāna, un tas pulcēs apmēram 6500 dalībniekus, tostarp apmēram 100 ministrus un vairākus desmitus valstu un valdību vadītāju.

Lasiet arī: Eiropa ūdens krīzes priekšā; Lietuva varētu kļūt par eksportētāju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas