ANO kritizē Krievijas kara Ukrainā radīto postu civiliedzīvotājiem

 Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) sestdien, 8.jūlijā pieminot 500.dienu kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā sākuma, nosodīja civiliedzīvotājiem nodarīto postu.

Kopš pagājušā gada 24.februāra, kad Krievija sāka atkārtoto iebrukumu Ukrainā, nogalināti vairāk nekā 9000 civiliedzīvotāju, no kuriem 500 ir bērni, liecina ANO Cilvēktiesību uzraudzības misijas Ukrainā (HRMMU) dati. ANO amatpersonas jau iepriekš ir uzsvērušas, ka reālais upuru skaits ir daudz lielāks, jo informācijas apkopošanu traucē karadarbības turpināšanās.

“Šodien ir kārtējais drūmais atskaites punkts karā, kuram joprojām ir šausminoša ietekme uz Ukrainas civiliedzīvotājiem,” sacīja HRMMU vadītāja vietnieks Noels Kalhūns.

Lai gan šogad upuru skaits ir vidēji mazāks nekā pērn, maijā un jūnijā to atkal kļuvis vairāk, secinājuši novērotāji. 27.jūnijā 13 civiliedzīvotāji, kuru vidū bija četri bērni, tika nogalināti Krievijas raķešu triecienā Karamtorskā Ukrainas austrumos.

Arī tālu no frontes līnijas esošajā Ļvivā Ukrainas rietumos, piektdien gruvešos tika atrasts desmitais bojāgājušais pēc naktī uz ceturtdienu krievu spārnotās raķetes “Kalibr” trāpījuma daudzdzīvokļu namam. Vēl vismaz 37 cilvēki ievainoti uzbrukumā, kuru Ļvivas mērs Andrijs Sadovijs raksturoja kā lielāko uzbrukumu pilsētas civilajai infrastruktūrai kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma.

UNESCO norādīja, ka uzbrukumā cietusi arī Ļvivas Politehniskās universitātes ēka, kas ir pirmais uzbrukums Pasaules mantojuma konvencijas aizsargātam objektam.

Krievija regulāri bombardē Ukrainas pilsētas, cita starpā iznīcinot infrastruktūru un piegāžu līnijas, lai liegtu civiliedzīvotājiem piekļuvi elektrībai un ūdenim.

Buča un Mariupole, kas ir gandrīz pilnībā iznīcināta, kļuvuši par sinonīmiem Krievijas zvērībām, kara noziegumiem un pat genocīdam pret ukraiņu tautu.

Savukārt Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis 500.dienā kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā sākuma sestdien apmeklējis Čūsku salu. Vietnē “Telegram” Zelenskis informēja, ka Čūsku salā ir godinājis to varoņu, kas atdeva savu dzīvību kaujā par salu.

“500 dienas visaptveroša kara. Čūsku sala. Brīvās Ukrainas brīvā sala. Pateicos visiem, kuri šeit stāvēja pretī okupantiem,” rakstīja Ukrainas prezidents.

“Godinājām piemiņu tiem varoņiem, kuri atdeva savu dzīvību šajā kaujā, kas ir viena no nozīmīgākajām visaptverošā kara laikā,” piebilda Zelenskis.

Videoierakstā redzams, ka Zelenskis motorlaivā Čūsku salā ierodas kopā ar Ukrainas prezidenta biroja vadītāju Andriju Jermaku un ukraiņu karavīriem. Zelenskis un Jermaks kopā ar karavīriem nolika ziedus pie kritušo karavīru memoriāla.

“Šajā uzvaras vietā par šīm 500 diennaktīm es vēlos pateikties katram mūsu karavīram. Mūsu Bruņotie spēki, mūsu izlūki, Nacionālā gvarde, mūsu robežsargi, Ukrainas Drošības dienests, Nacionālā policija, mūsu sakarnieki, mūsu tauta,” uzskaitīja Zelenskis.

“Es pateicos ikvienam, kas cīnās par Ukrainu. Un lai brīvību, kuru Ukrainai vēlējās visi mūsu varoņi un kura mums pašlaik jāizcīna, tiek veltīta tiem, kuri atdeva dzīvību Ukrainas dēļ. Mēs noteikti uzvarēsim. Slava Ukrainai,” teica Ukrainas prezidents.

Lasiet arī: ASV sūtīs kasešu munīciju Ukrainai
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas