Apdrošinoties, šķiet svarīga veselība. Dzīvība – ne visai

Latvijas Apdrošinātāju asociācija (LAA) ziņo: pēc tās apkopotajiem datiem, apdrošinātāju parakstīto prēmiju apmērs 2023.gada 1.ceturksnī Latvijā ir pieaudzis par 10,3%, sasniedzot 188,4 miljonus eiro.

Tiek secināts, ka veselības apdrošināšana turpina savu uzvaras gājienu, savukārt dzīvības – strauji sarūk. Tāpēc izmaksātās atlīdzības ir samazinājušās par 2,9% – jo galvenokārt tas noticis strauji sarukušo dzīvības apdrošināšanas atlīdzības izmaksu dēļ.

Veselības apdrošināšana gada pirmajos trīs mēnešos ir nostiprinājusi līdera pozīcijas (30,9% tirgus) ar 58,3 miljoniem eiro parakstīto prēmiju un 21% pieaugumu pret pērno gadu. Otro vietu ieņēmusi KASKO apdrošināšana (30,7 miljoni eiro prēmiju un 19,4% pieaugums), savukārt tradicionālais līderis – dzīvības apdrošināšana – ir tikai trešajā pozīcijā ar 28,5 miljoniem eiro prēmiju un 22,3% samazinājumu pret iepriekšējo gadu.

Sauszemes transporta civiltiesiskā apdrošināšana ir iekasējusi 26,4 miljoni eiro prēmijās, aizņemot 14% no tirgus un uzrādot 21,6% pieaugumu; īpašuma apdrošināšana – atiecīgi  25,1 miljonu eiro, tai ir 13,3% no tirgus un pieaugums par 20,3%)

Dzīvības apdrošināšanas parakstīto prēmiju krituma ietekmes faktorus komentē LAA prezidents Jānis Abāšins: “Vislielākais samazinājums ir mūža pensijā, proti –

ir noslēgts daudz mazāk jaunu mūža pensijas līgumu.

Tas skaidrojams ar izmaiņām likumā no šī gada sākuma, kas vairs neparedz trīs mūža pensijas izmaksu posmus, bet gan vienādas mūža pensijas izmaksas visā atlikušajā periodā. Līdz šim bija iespēja mūža pensijas izmaksas sadalīt 3 izmaksu posmos, varēja izņemt, piemēram, 50% kapitāla pirmajā posmā, otrajā 30%, tad 20%. Daudzi izmantoja iespēju saņemt lielāku mūža pensiju izmaksu sākotnējā pensionēšanās posmā, tagad tas vairs nav iespējams. Tādēļ klientu interese mazinājusies.”

Abāšins turpina: “Otrs iemesls, ar ko skaidrojams kritums tirgum piesaistītajos uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas līgumos, ir fakts, ka kopš šī gada sākuma vairs nav atjaunojamo piecu gadu līgumu. Pērnā gada decembrī beidzās pēdējie līgumi, kas bija noslēgti uz 5 gadiem (pirms nodokļu reformas) – tagad visi uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas līgumi var būt tikai uz 10 gadiem.”

Atlīdzībās kopumā 1.ceturksnī klientiem apdrošinātāji ir izmaksājuši 118 miljonus eiro. Lielākā atlīdzību summa izmaksāta dzīvības apdrošināšanā – 29 miljoni eiro, cieši uz pēdām seko veselības apdrošināšana (27,5 miljoni eiro), kā arī KASKO (22,1 miljons eiro), OCTA (17,6 miljoni eiro) un īpašuma apdrošināšana (15,8 miljoni eiro).

Lasiet arī: Regulāra applūšana nav apdrošināšanas gadījums

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas