Covid-19 vairs nav starptautisks ārkārtas drauds

Pasaules Veselības organizācija (PVO) – specializēta Apvienoto Nāciju Organizācijas aģentūra, kas bāzējas Šveices pilsētā Ženēvā – piektdien, 5.maijā, paziņoja, ka globālā koronavīrusa pandēmija vairs nav uzskatāma par starptautisku ārkārtas situāciju veselības jomā.

PVO vadītājs Tedross Adanoms Gebrejesuss (Tedros Adhanom Ghebreyesus, malārijas pētnieks no Etiopijas) šodien Ženēvā paziņoja par augstākā trauksmes līmeņa atcelšanu. Tas bija spēkā trīs gadus.

PVO paziņojumam nav tiešas ietekmes, jo katra valsts pati izlemj, kādi aizsardzības pasākumi tiek īstenoti. Gebrejesuss uzsvēra, ka

koronavīruss nav sakauts un turpina izplatīties pasaulē,

tas ir bīstams un tam jebkurā brīdī var veidoties jauni bīstami paveidi. Tomēr PVO sekoja neatkarīgu ekspertu komitejas ieteikumam un atcēla augstāko trauksmes līmeni, jo ir pārliecināta, ka tagad ir pieejami labi instrumenti, lai aizsargātu cilvēkus no šī vīrusa.

Kad ANO veselības aģentūra 2020.gada 30.janvārī pirmo reizi pasludināja koronavīrusu par starptautisku krīzi, tas vēl nebija nosaukts par COVID-19, turklāt ārpus Ķīnas vēl nebija lielu uzliesmojumu. Trīs gadu laikā Covid-19 pandēmijā visā pasaulē ir miruši vismaz septiņi miljoni cilvēku.

Lasiet arī: Pēc Covid-19 pandēmijas pieaudzis tuberkulozes saslimšanas gadījumu skaits

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas