Lauksaimniekiem bloķējot Parīzes šosejas, Francija pieprasīs izmaiņas ES likumos

Francija vēlas, lai šonedēļ tiktu pieņemts lēmums mainīt Eiropas Savienības (ES) vides aizsardzības regulējumu attiecībā uz lauksaimniecības platībām, kurām saskaņā ar jaunajiem bioloģiskās daudzveidības noteikumiem jāpaliek atmatā, tādējādi palīdzot valsts lauksaimniekiem, pirmdien, 29.janvārī, paziņoja Francijas lauksaimniecības ministrs, ziņo Reuters.

Francijas valdība jau nedēļu cīnās ar valstī notiekošajiem lauksaimnieku protestiem.

Francijas lielākās lauksaimnieku organizācijas vadītājs paziņojis, ka lauksaimnieki pirmdien bloķēs visus galvenos autoceļus aptuveni 30 kilometru attālumā no Parīzes centra, uzsverot, ka rodas sajūta, ka protesta vēstījums nesasniedz varasiestādes, kamēr tas notiek tālu no Parīzes.

Pēdējās nedēļas laikā lauksaimnieki Francijā ir izveidojuši blokādes uz autoceļiem, kā arī sabojājuši īpašumus, tostarp vietējo pašvaldību ēkas.

Piektdien Francijas valdība atteicās no priekšlikuma pakāpeniski samazināt valsts subsīdijas lauksaimniecības dīzeļdegvielai un nāca klajā ar papildu pasākumiem, lai atvieglotu lauksaimniekiem radīto finansiālo un administratīvo slogu. Tomēr, neraugoties uz šiem centieniem, daudzi lauksaimnieki pauž vēlmi pēc papildu atbalsta.

Lauksaimniecības ministrs Marks Feno (Marc Fesneau) pirmdien sacīja, ka šonedēļ Briselē notiekošajā Eiropas Savienības līderu samitā prezidents Emanuels Makrons (Emmanuel Macron) rosinās īstenot lauksaimniecību atbalstošāku politiku, lai risinātu daudzu bloka lauksaimnieku sūdzības.

Feno piebilda, ka viņš pats šonedēļ dosies uz Briseli, lai mīkstinātu ES noteikumus attiecībā uz lauksaimniecības zemi, kurai saskaņā ar jaunajiem zaļajiem noteikumiem jāpaliek atmatā.

Viņš vēloties panākt vienošanos ar Eiropas Komisiju par šo noteikumu pārskatīšanu “šonedēļ”.

Pagājušajā gadā Eiropas Parlaments apstiprināja daudz apspriesto likumu, kura mērķis bija atjaunot degradētās dabas ekosistēmas.

Tiesību aktos valstīm līdz 2030.gadam būtu jāievieš pasākumi, lai atjaunotu dabu 20% sauszemes un jūras teritoriju, ar mērķi apturēt Eiropas dabisko biotopu samazināšanos, jo 81% no tiem ir sliktā stāvoklī.

Neraugoties uz vides aizsardzības mērķiem, daudzi lauksaimnieki ir pauduši bažas par iespējamo ietekmi uz viņu uzņēmējdarbību.

Arī Beļģijas lauksaimnieki pirmdien sāka protestu, turklāt daudzi lauksaimnieki visā Eiropā sūdzas, ka ES nedara pietiekami daudz, lai viņiem palīdzētu starptautiskās konkurences un globalizācijas apstākļos.

Lasiet arī: BNN pēta | Viļņā rūcot 1 500 traktoriem, jautājums, vai var saskaņot zaļo un lauksaimniecības politiku, paliek neatbildēts

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas