Aptauja: daudzās valstīs vēlētāji apšauba demokrātiju

Pārvaldības uzraudzības iestādes – Starptautiskā Demokrātijas un vēlēšanu atbalsta institūta (IDEA) – ceturtdien, 11.aprīlī, publicētajā aptaujā secināts, ka daudzās valstīs ir plaši izplatīta vēlētāju skepse un neticība demokrātijai un institūcijām. Ziņojumā, kas publicēts laikā, kad 2024.gadā ASV, Indijā, Lielbritānijā un Eiropas Savienībā gaidāmas svarīgas vēlēšanas, paveras drūma aina par daudzu demokrātiju stāvokli pasaulē, ziņo Reuters.

Aptaujā, kas tika veikta no 2023.gada jūlija līdz 2024.gada janvārim, tika aptaujāti aptuveni 1 500 cilvēku 19 valstīs, tostarp Brazīlijā, Čīlē, Kolumbijā, Gambijā, Irākā, Itālijā, Libānā, Lietuvā, Pakistānā, Rumānijā, Senegālā, Sjerraleonē, Dienvidkorejā un Tanzānijā.

Rezultāti liecina, ka 11 no 19 aptaujāto valstu vēlētājiem mazāk nekā puse uzskatīja, ka pēdējās vēlēšanas ir bijušas brīvas un godīgas.

Tikai vēlētāji Dānijā uzskatīja, ka tiesas “vienmēr” vai “bieži” nodrošina tiesu pieejamību. Pārsteidzoši, ka astoņās no 19 valstīm vairāk cilvēkiem patika ideja par spēcīgu līderi, kuram nav jāseko parlamentam, vai jāorganizē vēlēšanas, nekā tiem, kuriem šī ideja nepatika.

“Demokrātiskām valstīm ir jāreaģē uz sabiedrības skepsi, gan uzlabojot pārvaldību, gan apkarojot pieaugošo dezinformācijas kultūru,

kas ir veicinājusi nepatiesas apsūdzības pret uzticamām vēlēšanām,” paziņojumā sacīja Starptautiskās IDEA ģenerālsekretārs Kevins Kasass-Zamora (Kevin Casas-Zamora).

Paredzams, ka šogad ASV prezidenta vēlēšanās piedalīsies pašreizējais demokrāts Džo Baidens (Joe Biden) pret bijušo prezidentu Donaldu Trampu (Donald Trump), kurš pēc zaudējuma 2020.gadā nepatiesi apgalvoja, ka vēlēšanās notika krāpšanās. Aptaujā atklājās, ka tikai 47 % respondentu ASV uzticas valsts vēlēšanu procesiem.

Jūnijā gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās varētu būt vērojami izteikti galēji labējo spēku panākumi, kas varētu ietekmēt dažādas politikas jomas, sākot no atbalsta Ukrainai tās konfliktā ar Krieviju un beidzot ar pasākumiem klimata pārmaiņu novēršanai. Februārī parlaments nosodīja Krievijas centienus graut Eiropas demokrātiju.

Aptaujā arī tika atklāts, ka minoritātes, sievietes un personas ar zemiem ienākumiem biežāk ziņoja, ka saskaras ar lielākiem šķēršļiem, mēģinot piekļūt politiskajām institūcijām.

Taču aptaujā arī konstatēts, ka lielākajā daļā valstu

vairākums respondentu uzskata, ka viņiem parasti vai vienmēr ir brīvība publiski paust savu viedokli.

“17 no 19 aptaujātajām valstīm mazāk nekā puse iedzīvotāju ir apmierināti ar savu valdību, un tikai četrās valstīs lielākā daļa iedzīvotāju uzskata, ka viņu ekonomiskā situācija ir labāka nekā viņu vecākiem,” teikts starptautiskajā IDEA paziņojumā.

Lasiet arī: Eiropas Parlaments Ždanoku atstāj bez dienas naudas

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas