Aptauja: interese par šī gada ES vēlēšanām ir lielāka

Saskaņā ar trešdien, 17.aprīlī, publicētajiem Eiropas Savienības (ES) “Eirobarometra” aptaujas rezultātiem eiropiešu interese par gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām ir ievērojami lielāka nekā pirms iepriekšējām vēlēšanām pirms pieciem gadiem, un par galvenajiem kampaņas jautājumiem tiek uzskatīta nabadzība, veselība, nodarbinātība un aizsardzība, ziņo Reuters.

Aptaujas rezultāti liecina, ka 60% respondentu norādīja, ka viņus ļoti vai daļēji interesē balsojums, kas notiks no 6. līdz 9.jūnijam, salīdzinot ar 49% pirms 2019.gada vēlēšanām.

Lielākā daļa jeb 81% februārī un martā aptaujāto ES 27 dalībvalstu pilsoņu atzina, ka

starptautiskā situācija, ko raksturo militārie konflikti Ukrainā un Tuvajos Austrumos, padara balsošanu vēl svarīgāku.

“Eiropieši apzinās, ka likmes ir augstas,” Parlamenta priekšsēdētāja Roberta Metsola (Roberta Metsola) sacīja video vēstījumā.

Francija bija vienīgā valsts, kur interese par Eiropas Parlamenta vēlēšanām nepalielinājās, un tikai 27% respondentu norādīja, ka tā tēls ir pozitīvs, kas ir zemākais rādītājs starp aptaujātajām valstīm.

ES regulāri veic “Eirobarometra” aptaujas, lai noskaidrotu sabiedrības viedokli visā ES, taču aptaujās netiek vērtēts atbalsts konkrētām politiskajām partijām. Taču citas nesen veiktās aptaujas liecina, ka ES skeptiķu un nacionālistu partijas, galvenokārt galēji labējās partijas, vēlēšanās varētu gūt panākumus.

“Eirobarometra” aptaujā par galveno problēmu tika atzīta nabadzība – 33%, tai cieši sekojot sabiedrības veselībai (32%). Turklāt 31% respondentu kā svarīgus kampaņas jautājumus norādīja arī ekonomiku, darbavietu radīšanu, aizsardzību un drošību.

Interesanti, ka cīņa ar klimata pārmaiņām, kas 2023.gada beigās veiktajā aptaujā ierindojās trešajā vietā, šajā aptaujā nokritās uz piekto vietu, 27% respondentu norādot, ka tā ir prioritāte.

Aptuveni 71% eiropiešu norādīja, ka, visticamāk, piedalīsies vēlēšanās, salīdzinot ar 61% 2019.gada pavasarī, kaut gan pieredze rāda, ka vēlēšanās piedalās mazāk cilvēku, nekā apgalvo, ka plāno piedalīties. Pēdējās Eiropas Parlamenta vēlēšanās vēlētāju aktivitāte bija 50,66% – visaugstākā kopš 1994.gada.

Lasiet arī: Aptauja: daudzās valstīs vēlētāji apšauba demokrātiju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas