Aptuveni 500–600 Igaunijas uzņēmumu turpina tirgoties ar Krieviju

Kamēr daudzas Igaunijas firmas pārtraca biznesa saites ar Krieviju, citas turpina agresorvalstī pirkt vai pārdot preces un pakalpojumus, ziņo sabiedriskais medijs ERR. Tirdzniecības kopējais apjoms ir mērāms desmitos miljonu eiro ik mēnesi.

Igaunijas eksports uz Krieviju pirms kara bija 50–70 miljoni eiro mēnesī. Kopumā šāds apjoms paliek nemainīgs arī patlaban. Tas daļēji skaidrojams ar inflāciju, daļēji ar to, ka tiek tirgotas preces, kuru izcelsme ir citur Eiropā, sacīja Igaunijas Nodokļu un muitas pārvaldes muitas procedūru nodaļas vadītāja Kjulli Kurvitsa (Külli Kurvits).

“Aptuveni 75 procenti vai vairāk no visa preču apjoma, ko mēs redzam uz mūsu robežas, ir no citām ES dalībvalstīm,” viņa skaidroja.

Pirms kara Igaunijas izcelsmes preču eksports mēnesī sasniedza 31 miljonu eiro. Līdz jūnijam šis skaitlis bija samazinājies līdz 9 miljoniem eiro. “Rēķinot pēc Igaunijas uzņēmumu pārvadājumioem uz Krieviju un no tās, eksporta apjoms ir samazinājies līdz aptuveni 20 procentiem, bet importa – apmēram līdz 7 procentiem no pirmskara rādītājiem,” ERR žurnālstam teica muitniece. 

Minētajos 500–600 uzņēmumos ieskatīti tikai preču tirgotāji,

tas neietver pakalpojumu pārdevējus vai pircējus. Igaunijas uzņēmumi 2022.gadā Krievijai pārdeva pakalpojumus aptuveni 300 miljonu eiro vērtībā. Transporta un ceļojumu pakalpojumi no tiem veidoja gandrīz 90 procentus.

Igaunijas Statistikas biroja analītiķe Džeina Lepmeta (Jane Leppmets) sacīja, ka arī tas samazinās: “Pakalpojumu eksports no Igaunijas uz Krieviju ir sarucis no 99 miljoniem eiro pagājušā gada pirmajā ceturksnī līdz 47 miljoniem eiro šā gada pirmajā ceturksnī.”

Uzņēmumu vadītāji atteicās atbildēt publiski, taču sniedza savus paskaidrojumus anonīmi. Piemēram, tika norādīts, ka biržā kotētu uzņēmumu vai starptautisku korporāciju Igaunijas filiāļu valdes nevar pieņemt tādus vienpusējus lēmumus, kas rada zaudējumus.

Kāda uzņēmuma īpašnieks sacīja, ka 80 procenti viņa biznesa veido pārtikas produktu eksports uz Krieviju un tā pārtraukšana “vienas nakts laikā” maksātu desmitiem cilvēku bezdarbu un uzņēmumam radītu lielus zaudējumus.

Lasiet arī: SEB atkal prognozē Igaunijas ekonomikas kritumu – šogad par 1,8%

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas