Apvienotā Karaliste pārskatīs cietumsodu piemērošanu, lai risinātu pārpildīto cietumu problēmu

Apvienotās Karalistes valdība plāno veikt cietumsodu piemērošanas pārskatīšanu, kuru vadīs bijušais konservatīvo tieslietu ministrs Deivids Goks (David Gauke), lai cīnītos ar cietumu pārpildītību un otrdien, 22.oktobrī, pirms termiņa tiks atbrīvot vēl 1 100 ieslodzītie, papildus septembrī atbrīvotajiem 1 700 likumpārkāpējiem, lai atbrīvotu vietas Anglijas un Velsas cietumos, lielākajai daļai no otrdien atbrīvotajiem nākot no atklātajiem cietumiem, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Shēmas, kura tika uzsākta septembrī, mērķis ir atbrīvot 5 500 vietas cietumos.

Uz pirmstermiņa atbrīvošanu nevar pretendēt personas, kas notiesātas par slepkavībām, dzimumnoziegumiem vai terorismu, bet personas, kas izcieš sodu ilgāku par pieciem gadiem, var pretendēt uz pirmstermiņa atbrīvošanu.

Bijušais tieslietu ministrs Goks BBC sacīja, ka valdība bijusi ātra, nosakot jaunus un garākus sodus, bet lēna, lai palielinātu cietumu kapacitāti. Viņš norādīja, ka ieslodzīto skaits “pieaug straujāk, nekā mēs varam uzbūvēt cietumus”.

Sodu piemērošanas pārskatīšanas mērķis nav gluži risināt pašreizējo krīzi, bet gan novērst tās atkārtošanos.

Starp idejām, kuras tiekot apsvērtas, ir arī īslaicīgo cietumsodu atcelšana un labāka reabilitācija ieslodzītajiem, kuri izcieš ilgāku cietumsodu.

Tā arī izpētīs iespēju izveidot “cietumu ārpus cietuma”, izmantojot mājas arestu, ko uzraudzītu ar modernu uzraudzības tehnoloģiju. Turklāt amatpersonas apsver ieviest arī ASV izmantotās viedpulksteņiem līdzīgas ierīces, kas sūta brīdinājuma ziņojumus, lai mudinātu likumpārkāpējus ievērot nozīmēto reabilitācijas programmu.

Paredzams, ka pārskata rezultāti tiks iesniegti valdībai līdz 2025.gada pavasarim.

Tieslietu ministre Šabana Mahmuda (Shabana Mahmood) to nodēvējusi par iespēju “pārveidot un pārstrādāt to, kā izskatās sodi ārpus cietuma”, taču “bīstamus likumpārkāpējus vienmēr gaida kamera”.

Leiboristi ieviesa iepriekšējās valdības sākotnēji izstrādāto pirmstermiņa atbrīvošanas shēmu, kas tagad ļauj atbrīvot ieslodzītos pēc 40% soda izciešanas, nevis 50%, kā tas bija sākotnējā versijā.

Septembrī, saskaņā ar shēmu, tika atbrīvoti 1 700 likumpārkāpēju, tādējādi samazinot kopējo ieslodzīto skaitu līdz 86 333, kad cietumi bija gandrīz pilnībā pilni un kā ziņots, bijušas tikai 80 brīvas vietas.

Pašlaik ieslodzījuma vietās Apvienotajā Karalistē ir 87 465 cilvēki, un ir 1 671 brīva vieta.

Taču Lielbritānijas valdība sākotnējā atbrīvošanas shēmas posmā pieļāvusi nopietnas kļūdas, kļūdaini atbrīvojot 37 ieslodzītos, kuru sodi nebija pienācīgi reģistrēti, lai gan, kā ziņots, visi ir atgriezušies apcietinājumā. Turklāt daži likumpārkāpēji, kuriem vajadzēja būt aprīkotiem ar elektronisko uzraudzības ierīci, tikuši atbrīvoti bez tās.

Kritiķi jau iepriekš pauduši bažas par shēmas ietekmi uz sabiedrības drošību, un probācijas arodbiedrība brīdināja, ka tā nozīmē “problēmas pārvietošanu no vienas vietas uz citu, pienācīgi nenovērtējot riskus”.

Lasiet arī: Latvijas gaisa telpas tuvumā konstatēti dažāda tipa Krievijas militārie lidaparāti

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas