Ar Dziesmu svētku biļetēm plāno ieņemt 7,5 miljonus eiro

No XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku pasākumu biļešu pārdošanas tiek plānots gūt ieņēmumus 7,5 miljonu eiro apmērā. Tas izriet no Kultūras ministrijas (KM) sagatavotā noteikumu projekta, ko otrdien, 25.aprīlī, apstiprināja valdības sēdē.

Ņemot vērā, ka 2023.gada budžetā apstiprinātais svētku pašu ieņēmumu plāns ir 4,7 miljoni eiro, tika palielināti Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pašu ieņēmumi saistībā ar svētku organizēšanu par 2,7 miljoniem eiro, palielinot arī plānotos izdevumus 2,7 miljonu eiro apmērā.

Pašu ieņēmumu palielinājumu LNKC novirzīs svētku pasākumu īstenošanas izdevumiem, tajā skaitā pasākumu norišu vietu īres maksas segšanai, svētku pasākuma apsardzes pakalpojuma segšanai, sabiedriskā transporta izdevumu segšanai svētku dalībniekiem, audiovizuālā un tehniskā nodrošinājuma realizācijai svētku pasākumu norišu vietās.

KM pēc XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku norises 2023.gadā jānodrošina, ka visi biļešu un citi pašu ieņēmumi, kas radīsies pēc svētku pasākumu izdevumu segšanas, ir ieskaitāmi valsts budžetā. Tas nodrošinās līdzekļu atjaunošanu valsts budžeta programmā Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem.

Valdība šodien apstiprināja XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku maksas pakalpojumu cenrādi. Maksas pakalpojumi ir pasākumu ieejas biļetes un tirdzniecības vietu noma svētku norises vietās.

Svētku programmu veido 53 pasākumi, no kuriem 21 pasākums ir bezmaksas,

viens – daļējas maksas pasākums un 30 maksas pasākumi, kas notiks 31 norises vietā.

Svētku pasākumu biļešu politika veidota, pamatojoties uz “nepieciešamību gūt svētkiem nepieciešamos valsts budžetā plānotos ieņēmumus, veikto izpēti un aprēķiniem svētku pasākumu norišu vietu ietilpībai, ņemot vērā gan svētku mākslinieciskās, gan tehniskās realizācijas nosacījumus un izmaksas, kā arī nepieciešamos finanšu resursus”.

Lai piedāvātu iespēju ikvienam interesentam iegādāties biļetes uz svētku pasākumiem, biļešu izcenojums veidots amplitūdā no 5 eiro līdz 100 eiro – saskaņā ar katra pasākuma programmu, skatītāju ietilpību, prognozēto biļešu pieprasījumu.

Lai nodrošinātu biļešu pieejamību, 10% atlaidi no ieejas biļetes cenas piemēros Latvijas Goda ģimenes apliecības Goda ģimene un 3+ Goda karte īpašniekiem, personām ar 1., 2. vai 3.invaliditātes grupu, uzrādot atbilstošu apliecību, tāpat arī politiski represētajām personām, uzrādot atbilstošu apliecību.

Publiskajā tirdzniecībā ir plānots nodrošināt 68% biļešu, iepriekšējā rezervācijā – 30% biļešu, savukārt 2% būs kā ielūgumi svētku goda viesiem un Dziesmu svētku procesa uzturētājiem. Svētku pasākumu ieejas biļetēm pievienotās vērtības nodokli nepiemēro.

[Latvijas Nacionālā kultūras centrs ziņo, ka plānots biļešu tirdzniecību pakāpeniski sākt no 15.maija savukārt, biļetes iepriekšējā rezervācijā, tostarp kasēs, varēs izpirkt no 22.maija. Biļešu tirdzniecību nodrošinās SIA Biļešu paradīze – BNN.]

Lasiet arī: Biļetes būs par vidēji 40% dārgākas nekā iepriekšējos Dziesmu svētkos

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas