Armēnija ratificē Romas SKT statūtus; Kremlis neapmierināts

Armēnijas parlaments otrdien, 3.oktobrī, ratificēja Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) dibināšanas statūtus, apliecinot savu gatavību pakļauties Hāgā esošās tiesas jurisdikcijai. Tā kā SKT vēlas arestēt Krievijas prezidentu, šis solis ir izraisījis saspīlējumu ar Krieviju, Kremlim uz lēmumu reaģējot, nosaucot to par “nepareizu”, vēsta Reuters.

Erevānas parlamenta preses pārstāve paziņoja, ka Armēnijas parlaments

ar 60 deputātu balsīm par un 22 pret

ratificēja Romas SKT statūtus. Armēnijas pievienošanās SKT uzliek tai pienākumu arestēt Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, gadījumā, ja viņš ieradīsies Armēnijas teritorijā, jo SKT ir izdevusi viņa aresta orderi saistībā ar apsūdzībām par Ukrainas bērnu nelikumīgu deportāciju.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs otrdien žurnālistiem pauda Krievijas bažas par to, ka Armēnija ir ratificējusi SKT statūtus, un norādīja, ka viņi nevēlētos, lai prezidents Vladimirs Putins ir spiests atteikties no vizītes Armēnijā iespējamo juridisko seku dēļ. Uzsverot Armēnijas kā vēsturiska sabiedrotā, draudzīgas valsts un partnera statusu, Peskovs teica, ka

Kremlis “uzskata to par nepareizu lēmumu”.

Krievijas un Armēnijas attiecības ļoti saasinājušās pēc Maskavas iebrukuma Ukrainā. Kā arī Krievijas bezdarbība laikā, kad Azerbaidžāna atguva Kalnu Karabahu, ir palielinājusi Armēnijas vilšanos Krievijas atbalstā.

Šis lēmums vēl vairāk saasināja trauslās attiecības starp Krieviju un Armēniju. Premjerministrs Nikols Pašinjans ir publiski nosaucis Armēnijas vēsturisko paļaušanos uz Krievijas drošības garantijām par kļūdainu.

Peskovs žurnālistiem teica, ka Pašinjana neapmierinātība ar Armēnijas dalību Kolektīvās drošības līguma organizācijā (KDLO) ir nepamatota, norādot, ka Pašinjana nostāja neatspoguļo armēņu vairākumu. Viņš uzsvēra, ka vairums armēņu atzīst, ka KDLO, Armēnijas un Krievijas partnerība ir neaizstājama.

SKT ratifikācija stāsies spēkā pēc 60 dienām, tādējādi vēl vairāk sarežģījot Krievijas un Armēnijas attiecības.

Lasiet arī: Kalnu Karabahas armēņi piekrīt pamieram Azerbaidžānas militārās operācijas rezultātā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas