Arodbiedrības aicina Makronu «piebremzēt» pensiju reformu

Francijas strādnieku arodbiedrības aicinājušas prezidentu Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) piebremzēt reformu, kas paredz minimālā pensionēšanās vecuma paaugstināšanu, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Plānotā pensionēšanās vecuma paaugstināšana par diviem gadiem, līdz 64 gadu vecumam, izsaukusi plašas demonstrācijas un streikus, un varas iestādes ielās izsūtījušas tūkstošiem policistu. Demonstrācijas, kas līdz šim pārsvarā bija visai miermīlīgas, sākās jau janvāra vidū. Tomēr šobrīd sabiedrības sašutums ir pāraudzis skarbākā, pret Makronu iekrāsotā noskaņojumā.

Valdība marta sākumā izmantoja konstitūcijā noteiktās tiesības apiet parlamenta pēdējo balsojumu,

un kopš tā brīža protesti ir saasinājušies, izraisot haosa pilnas situācijas, kas atgādina ainas no protestiem, ko rīkoja «dzeltenās vestes» 2019.gadā.

Francijas iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns (Gerald Darmanin) pirmdien, 27.martā, informēja, ka varas iestādes konstatējušas vardarbīgas tendences un rēķinās ar ļoti nopietnu risku sabiedriskajai kārtībai demostrācijās, Francijas pilsētās, to vidū Parīzē, Lionā, Nantē un Bordo. Viņš piebilda, ka kopumā ielās atrodas ap 13 tūkstošiem policistu.

Otrdienas, 28.marta, rītā vairākās Francijas pilsētās bija bloķēti ceļi, un transporta, aviācijas un enerģētikas sektora darbinieku streiki turpina traucēt sabiedriskās infrastruktūras funkcionēšanu.

Apmēram 17% Francijas degvielas uzpildes staciju naktī no pirmdienas uz otrdienu trūka vismaz viens degvielas veids.

Studentu apvienība UNEF norādīja, ka bloķētas apmēram 20 dažādu universitāšu ieejas.

Francijas lielākās arodbiedrības vadītājs Lorēns Bergers (Laurent Berger) aicinājis Makronu censties nomierināt situāciju: «Ir laiks nospiest pauzi.» Bergers norādīja, kas starp arodbiedrību vadītājiem un valdību pēdējās dienās bijuši sarunu mēģinājumi, bet tie izgāzušies.

Makrons, kurš ir solījis pensiju reformu savās prezidenta priekšvēlēšanu kampaņās, norādījis, ka izmaiņas nepieciešamas, lai līdzsvarotu valsts finanses. Arodbiedrības un opozīcijas partijas savukārt uzskata, ka to var panākt arī citādi. Tikmēr policija gatavojas plašiem protestiem, un sagaidāms, ka tajos vardarbību mēģinās kurināt arī personas, kas ir drošības un izlūkošanas dienestu redzeslokā.

Lasiet arī: Francijā izvērtušies plaši streiki pret pensijas vecuma palielināšanu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas