AS un NA no Kariņa sagaida esošās valdības darba turpināšanas apliecināšanu tuvākajās nedēļās

Apvienotais saraksts (AS) un līdzīgi Nacionālā apvienība (NA) sagaida, ka tuvākajās pāris nedēļās pašreizējā valdība ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) priekšgalā apliecinātu, ka tā turpina strādāt.

Vaicāti, vai partneri kā normālu vērtētu situāciju, ja Jaunā vienotība (JV), Kariņš turpinātu nedēļām vai mēnešiem ilgi tikties atsevišķi ar AS un NA un atsevišķi ar Zaļo un zemnieku savienību un Progresīvajiem, AS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars uzsvēra, ka normāla situācija būtu, ja nedēļas, maksimums divu laikā valdība ar Kariņu priekšgalā pateiktu, ka tā turpina darbu.

Gan Tavars, gan Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS) uzsvēra, ka šajā jautājumā jābūt skaidrībai.

Tavars atzīmēja, ka tas vajadzīgs arī, lai augstākie ierēdņi zinātu, ka darbs turpinās, jo pašlaik tie, kuriem ir uzticēti darbi, tiem var pieiet diezgan relaksēti. Nezinot, kurš būs vai nebūs ministrs, sanāk strādāšana, “sēžot uz koferiem”, kas nav normāls darbs, sacīja gan Smiltēns, gan AS frakcijas vadītājs.

“Nedēļu vai divu laikā jāpieliek punkts šai diskusijai,” akcentēja Tavars, ar to domājot Kariņa rosinājumu par koalīcijas paplašināšanu.

Arī Saeimas priekšsēdētājs akcentēja, ka sabiedrībā ir pilnīga neizpratne, kā tagad valdība strādā, tāpat šīs situācijas dēļ darbi tiek sabremzēti.

Tikmēr NA politiķis Jānis Dombrava pauda, ka tas ir ļoti slikti, ka ir tāda nestabilitāte Latvijas politikā, un pauda cerību, ka tie, kuri to izveidojuši, ļoti ātri atgriezīs atpakaļ stabilitāti.

Dombrava arī akcentēja, ka šodienas koalīcijas partiju – JV, AS un NA – sarunas apliecināja, ka valdību veidojošās partijas gatavas strādāt gan pie Kariņa aktualizētajiem pieciem jautājumiem, gan citiem valstij būtiskiem jautājumiem.

Abi partiju politiķi arī piebilda, ka atbilstošāk būtu, ja šodien notiekošās JV, ZZS un Progresīvo sarunas būtu notikušas Saeimā, ja jau tās ir sarunas ar deputātiem par parlamenta darbu.

NA un AS politiķi arī vērtē, ka koalīcijas stabilitāti apliecinājis vienotais balsojums ceturtdien pret Latvija pirmajā vietā un Stabilitātei rosināto Kariņa valdības atbrīvošanu no amata.

Ņemot vērā ZZS un Progresīvo balsojumu par Kariņa demisiju, neesot saprotami šo partiju centieni nonākt šajā valdībā.

Šodien notika valdības koalīcijas sanāksme, bet pēc tās ir sākusies JV, ZZS un Progresīvo tikšanās, uz kuru AS un NA ir atteikušās ierasties.

Kā ziņots, pašlaik valdošajā koalīcijā strādā JV, NA un AS, taču pēc Valsts prezidenta vēlēšanām, kurās koalīcijas partijas nespēja vienoties par atbalstu vienam kandidātam, Kariņš ir sācis sarunas par iespējamu koalīcijas paplašināšanu ar ZZS un Progresīvajiem, kam NA un AS līdz šim iebildušas.

Kariņš jau iepriekš tika izteicies, ka vēlas koalīcijas paplašināšanu, lai panāktu raitāku darbu skolu tīkla sakārtošanā, veselības aprūpes situācijas uzlabošanā, darbaspēka jautājumos, valsts kapitālsabiedrību virzīšanā uz biržu un sociālajos jautājumos, proti, nepieciešama Stambulas konvencijas ratifikācija “kā simbolisks, bet dziļi nozīmīgs Saeimas žests” un Satversmes tiesas lēmuma izpilde, kas saistās ar kopdzīves regulējumu.

Lasiet arī:NA un AS nepiedalīsies pēcpusdienā plānotajās piecu partiju sarunās

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas