“AstraZeneca” atsauc Covid-19 vakcīnu visā pasaulē, norādot uz jaunāku vakcīnu pārpalikumu

Uzņēmums “AstraZeneca” globāli atsauca savu Covid-19 vakcīnu, galvenokārt tāpēc, ka ir pārāk daudz atjauninātu vakcīnu, kas paredzētas jauniem vīrusu variantiem, Eiropas Zāļu aģentūrai 7.maijā paziņojot, ka šo vakcīnu vairs nav atļauts lietot. Jau martā uzņēmums brīvprātīgi atsauca Eiropas Savienības (ES) tirdzniecības atļauju, ziņo “The Guardian”.

Uzņēmums “AstraZeneca” savā paziņojumā norādīja, ka šāds lēmums pieņemts, jo šobrīd ir pieejamas dažādas jaunākas vakcīnas, kas ir pielāgotas Covid-19 variantiem, tādējādi samazinoties pieprasījumam pēc “AstraZeneca” vakcīnas, kas vairs netiek ražota un piegādāta.

“Saskaņā ar neatkarīgiem aprēķiniem pirmajā lietošanas gadā vien tika izglābtas vairāk nekā 6,5 miljoni dzīvību un pasaulē tika piegādātas vairāk nekā trīs miljardi devu,” teikts paziņojumā.

Paziņojumā teikts, ka uzņēmuma centieni visā pasaulē ir atzīti par izšķirošiem pandēmijas izskaušanā.

Uzņēmums sadarbosies ar regulatoriem un partneriem, lai noteiktu nākamos soļus, kā noslēgt šo nodaļu par savu ieguldījumu Covid-19 apkarošanā.

Lai gan vakcīna kopumā tika atzīta par drošu un efektīvu, februārī “AstraZeneca” Lielbritānijas Augstākajā tiesā atzina, ka vakcīna ļoti retos gadījumos var radīt nopietnu blakusparādību – trombozi ar trombocitopēniju jeb TTS. Šis retais sindroms sastopams aptuveni diviem līdz trim cilvēkiem uz 100 000 ar šo vakcīnu vakcinētajiem.

Tomēr “AstraZeneca” noliedz jebkādu saikni starp vakcīnas atsaukšanu un reto sindromu.

“AstraZeneca” 2021.gadā nomainīja vakcīnas nosaukumu uz “Vaxzevria” vienlaikus ar tās pakāpenisku izņemšanu no aprites daudzās valstīs. Vakcīna bija atļauta lietošanai personām vecumā no 18 gadiem, divās injekcijās ar trīs mēnešu intervālu.

Lasiet arī: Organizācijas: Covid-19 sekas, kā arī ģeopolitiskā situācija prasa steidzamus lēmumus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas